sobota, 17 stycznia 2015

Filet z indyka w sosie warzywnym

Danie, które zadowoli każdego. Zdrowe, smaczne, lekkie... Osoby będące na diecie mogą je jeść bez wyrzutów sumienia, a inni nie poczują nawet, że to danie dietetyczne. Soczyste mięso i delikatne warzywa, czego chcieć więcej?

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • filet z indyka 70 dkg
  • bakłażan 1 sztuka
  • marchew 3 sztuki
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • kurkuma
  • suszona bazylia 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • przyprawa do drobiu 1 łyżeczka
  • kwasek cytrynowy 1 łyżeczka

 
Sposób wykonania:
Obrać warzywa, marchewkę pokroić w słupki, cebulę w piórka, bakłażana w grubą kostkę*.
 























Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, posolić, oprószyć zmielonym pieprzem. Następnie obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, posypując obficie kurkumą. 







Obsmażone mięso zalać wodą, dodać marchewkę, przyprawę do drobiu oraz suszoną bazylię. Dusić pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodać bakłażana i cebulę. Całość dusić jeszcze 10 minut.

*Bakłażana po pokrojeniu wrzucamy do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym, to zapobiega ściemnieniu warzywa.

 


Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.