poniedziałek, 19 stycznia 2015

Pierogi z mięsem

Dzisiaj przyszedł czas na pierogi z mięsem, których już bardzo dawno nie jadłam. Trzeba było nadrobić zaległości. Farsz mięsny przygotowałam na bazie łopatki wieprzowej z dodatkiem gotowanej, białej kapusty. Tak przygotowany farsz jest soczysty i aromatyczny.
Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto pierogowe:

  • mąka pszenna 1/2 kg
  • woda 1 szklanka
  • jajko 1 sztuka
  • szczypta soli
farsz:
  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • świeża biała kapusta 1/2 kg
  • cebula 1 sztuka (użyłam czerwonej)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • smalec 1 łyżka


Sposób wykonania:
Najpierw przygotowujemy farsz. Gotujemy kapustę i mięso, najlepiej zrobić to dzień przed robieniem pierogów, żeby wszystko nam spokojnie wystygło. Białą kapustę gotujemy do miękkości, w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy na durszlak, studzimy, następnie lekko odciskamy z niej wodę. Mięso gotujemy około półtorej godziny, również w wodzie z dodatkiem soli, studzimy. Następnie mięso i kapustę mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na smalcu. W końcowej fazie dodajemy mięso z kapustą. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Uwaga: Gdyby farsz wydał Wam się za suchy, można dodać odrobinę wywaru mięsnego.

 

Ciasto: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę i odrobinę soli, przy czym należy pamiętać, że wodę dodajemy stopniowo, nie wlewamy całej ilości od razu. Zagniatamy ciasto, które finalnie powinno być elastyczne, ale nie klejące. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego krążki. Czasami robię to przy pomocy szklanki a czasami używam takiej oto zabaweczki (patrz: foto)
 






 

Na każdy krążek nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Pierogi wrzucamy na wrzątek (lekko osolony), gotujemy 3-4 minuty (od momentu wypłynięcia na powierzchnię).

Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi około 70 sztuk pierogów, dość dużych.




Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.