piątek, 27 lipca 2018

Sałatka z kiszonego kalafiora

Prosta i szybka do przygotowania sałatka, pod warunkiem że mamy ukiszonego kalafiora. Jeżeli takowego nie posiadamy trzeba to nadrobić. Oczywiście możecie skorzystać z mojego przepisu klik :)

Wracając do sałatki to moim zdaniem najlepiej smakuje w dniu przygotowania, dlatego zachęcam do zrobienia jej w dniu, w którym planujemy ją podać. Oczywiście nic
strasznego się nie stanie, jeśli zjemy ją następnego dnia, po prostu jej smak będzie bardziej wyrazisty i kwaskowy. Wszystko za sprawą kalafiora, w którym zachodzi
proces fermentacji. Mnie odpowiada łagodniejsza wersja tej sałatki, dlatego zjadam ją jak najszybciej po przygotowaniu, co i Wam polecam ;)
  
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • różyczki kiszonego kalafiora (wykorzystałam połowę mojego słoika)
  • czosnek kiszony 2 ząbki (kisił się z kalafiorem)
  • jajka 3 sztuki
  • ser włoski marynowany w oleju z ziołami 1 słoiczek (280 g)
  • majonez 1- 2 łyżki
  • pomidorki koktajlowe 100 g

Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo (o tym tutaj).
Kalafiora,czosnek i jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy ser wyjęty z zalewy oraz majonez. Całość delikatnie mieszamy. Na wierzch układamy połówki
pomidorków koktajlowych.


Uwaga: Jeżeli nie macie włoskiego sera marynowanego możecie użyć fety w zalewie.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.