Składniki potrzebne do wykonania szaszłyków:
- podwójna pierś z kurczaka
- pomidorki koktajlowe 2-3 szt na jedną szpadkę
- cukinia 1 szt
- papryczka chili, jeżeli ktoś ma na zbyciu (ale nie jest konieczna)
- oliwa z oliwek 4 łyżki (2 do smażenia+ 2 do cukinii)
- przyprawa do drobiu
- sól
- pieprz czarny mielony
- suszona bazylia
Pierś z kurczaka oczyścić z błon, umyć, pokroić w dość grubą kostkę. Mięso obsmażyć na oliwie z oliwek, przyprawiając do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do drobiu.
Wystudzić.
Cukinię pokroić w plasterki. U mnie akurat była dość przerośnięta, więc każdy plasterek kroiłam jeszcze na ćwiartki.
Plastry cukinii posmarować oliwą z oliwek, lekko posolić, oprószyć suszoną bazylią.
Na drewniane szpadki nakładać kolejno: plasterki cukinii, kawałki mięsa, pomidorki koktajlowe.
Tak przygotowane szaszłyki ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec 10- 15 minut.
Wówczas papryczki myjemy, nakładamy na szpadki w całości, bez usuwania ziarenek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.