Wracając do kuchni francuskiej, dzisiaj proponuję zupę cebulową na białym winie, z chrupiącymi grzankami. Prosta, aromatyczna, sycąca.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- cebula 5 sztuk
- mąka 1 łyżka
- masło 1 łyżka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- bulion warzywny 3 szklanki
- białe, wytrawne wino 1 szklanka
- suszony tymianek 1 łyżeczka
- sól
- pieprz czarny mielony
- świeży tymianek do dekoracji
- bagietka z masłem i czosnkiem 2 sztuki (takie bagietki kupuję w sieci na "B")
- ser żółty (Gouda) 150 g
Sposób wykonania:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. W garnku, w którym zamierzamy gotować zupę, rozgrzewamy oliwę z masłem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy 20 minut pod przykryciem, następnie odkrywamy, dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy i smażymy do momentu zrumienienia cebulki. Zrumienioną cebulę blendujemy, zalewamy bulionem, dodajemy suszony tymianek*, sól, pieprz czarny, wlewamy wino.
*Suszony tymianek przed dodaniem do zupy należy potrzeć w dłoniach, aby wydobyć z niego pełny aromat.
Zupę gotujemy 10 minut. W tym czasie kroimy bagietki, na każdą kromeczkę nakładamy plasterek sera żółtego. Grzanki zapiekamy w kuchence mikrofalowej (opcja grill) przez 2 minuty.
Gotową zupę podajemy z grzankami i gałązką świeżego tymianku.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.