sobota, 11 lipca 2015

Francuska zupa cebulowa na białym winie

W kuchni francuskiej zakochałam się kiedyś właśnie za sprawą tej zupy. Dla mnie jest absolutnym numerem jeden wśród zup francuskich a u nas w domu wygrywa z nią tylko tradycyjny rosół i grzybowa na bazie leśnych grzybków.
Wracając do kuchni francuskiej, dzisiaj proponuję zupę cebulową na białym winie, z chrupiącymi grzankami. Prosta, aromatyczna, sycąca.


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • cebula 5 sztuk
  • mąka 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • bulion warzywny 3 szklanki
  • białe, wytrawne wino 1 szklanka
  • suszony tymianek 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
dodatkowo:
  • świeży tymianek do dekoracji
  • bagietka z masłem i czosnkiem 2 sztuki (takie bagietki kupuję w sieci na "B")
  • ser żółty (Gouda) 150 g

Sposób wykonania:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. W garnku, w którym zamierzamy gotować zupę, rozgrzewamy oliwę z masłem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy 20 minut pod przykryciem, następnie odkrywamy, dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy i smażymy do momentu zrumienienia cebulki. Zrumienioną cebulę blendujemy, zalewamy bulionem, dodajemy suszony tymianek*, sól, pieprz czarny, wlewamy wino.

*Suszony tymianek przed dodaniem do zupy należy potrzeć w dłoniach, aby wydobyć z niego pełny aromat.

Zupę gotujemy 10 minut. W tym czasie kroimy bagietki, na każdą kromeczkę nakładamy plasterek sera żółtego. Grzanki zapiekamy w kuchence mikrofalowej (opcja grill) przez 2 minuty.

Gotową zupę podajemy z grzankami i gałązką świeżego tymianku.

Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.