Składniki, których będziemy potrzebować:
- młode ziemniaki 300 g
- suszone zioła prowansalskie
- przyprawa do ziemniaków
- słonina 50 g
- cebula (pokrojona w kostkę) 1 łyżeczka
- zsiadłe mleko 400 g
- sól
- świeży koperek (drobno posiekany)
Sposób wykonania:
Jeśli chcemy zjeść odsmażane ziemniaki, faktem jest, że nie unikniemy ich gotowania.
A więc do dzieła :)
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Słoninę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, wysmażamy na skwarki, pod koniec smażenia dodajemy odrobinę cebuli pokrojonej w kostkę. Omastę smażymy do zrumienienia cebulki.
Wystudzone ziemniaki kroimy w plasterki, wrzucamy na tłuszcz, posypujemy przyprawami i podsmażamy na rumiano. Podajemy posypane koperkiem a obok stawiamy kubek
kwaśnego mleka.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.