niedziela, 12 lipca 2015

Młode ziemniaki z kwaśnym mlekiem

Często zdarza się , że nie wszystkie świeże, ugotowane ziemniaczki zjadamy od razu. Jakaś ich część zostaje w garnku. Co wtedy? Nic prostszego jak pokroić je w plasterki, posypać ulubionymi ziołami i odsmażyć na tłuszczu.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • młode ziemniaki 300 g
  • suszone zioła prowansalskie
  • przyprawa do ziemniaków
  • słonina 50 g
  • cebula (pokrojona w kostkę) 1 łyżeczka
  • zsiadłe mleko 400 g
  • sól
  • świeży koperek (drobno posiekany)

Sposób wykonania:
Jeśli chcemy zjeść odsmażane ziemniaki, faktem jest, że nie unikniemy ich gotowania. 

A więc do dzieła :)
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Słoninę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, wysmażamy na skwarki, pod koniec smażenia dodajemy odrobinę cebuli pokrojonej w kostkę. Omastę smażymy do zrumienienia cebulki.
Wystudzone ziemniaki kroimy w plasterki, wrzucamy na tłuszcz, posypujemy przyprawami i podsmażamy na rumiano. Podajemy posypane koperkiem a obok stawiamy kubek
kwaśnego mleka.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.