Składniki, których będziemy potrzebować:
- śliwki 1 kg
- mąka pszenna 1/2 kg
- cukier 150 g
- żółtka 2 sztuki
- masło 250 g
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- śmietana 2- 3 łyżki
- szczypta soli
- cukier puder do posypania ciasta
Sposób wykonania:
Śliwki umyć, osuszyć, podzielić na połówki, usuwając pestki.
Ciasto: Z podanych składników zarobić na stolnicy ciasto półkruche*, rozwałkować, włożyć do nasmarowanej tłuszczem blachy. Na ciasto wyłożyć pokrojone owoce. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 40- 50 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
*O tym jak zarobić ciasto kruche czy półkruche, bardziej szczegółowo piszę tutaj.
Smacznego.
Piękna śliwkowa uczta, też korzystam z sezonu :)
OdpowiedzUsuńTakie zwykłe ciasta smakują mi najbardziej, a z sezonu owocowego żal nie korzystać. Pozdrawiam :)
UsuńPyszny :) uwielbiam śliwki a wygląda na to, że w tym roku będzie obficie przynajmniej na moich śliwach :)
OdpowiedzUsuńU mnie też obrodziły wyjątkowo, więc chyba będzie taki śliwkowy rok :)
UsuńAleż to ciasto pięknie wygląda :) Niesamowicie apetyczne.
OdpowiedzUsuńDziękuję. O tej porze roku najbardziej lubię takie proste ciasta z owocami. Mają niepowtarzalny smak.
Usuń