orzeźwimy się podczas upałów.
Składniki, których będziemy potrzebować:- śliwki (u mnie Radomianki) 1 kg
- cukier według uznania*
- woda 2 litry
*Ilość cukru zależy od naszego smaku, ale i od tego jak słodkie mamy śliwki. Im słodsze śliwki, tym mniej cukru będziemy potrzebować.
Sposób wykonania:
Śliwki myjemy, osuszamy na sicie. Przygotowane owoce wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Do gotujących się śliwek dodajemy cukier.
Kompot gotujemy 10 minut, na małym ogniu. Jeżeli wydaje nam się zbyt gęsty, możemy dolać trochę wody, maksymalnie 1/2 litra.
Gotowy kompot studzimy, przecedzamy, przelewamy do dzbanka.
Ależ pyszności :) Uwielbiam śliweczki.
OdpowiedzUsuńA mi się właśni chce pić. Poproszę o szklaneczkę :)
Agnieszko zapraszam, wystarczy dla wszystkich :)
UsuńKlasyka jest niezawodna, zawsze się sprawdza :)
OdpowiedzUsuńLatem uwielbiam taki kompocik, zwłaszcza ze swoich owoców.
Usuń