niedziela, 9 sierpnia 2015

Kompot śliwkowy (klasyczny)

Wspominałam już, że sezon śliwkowy trwa. Grzechem byłoby nie korzystać z tych pysznych owoców. Dzisiaj zachęcam do ugotowania kompotu, którym skutecznie
orzeźwimy się podczas upałów.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • śliwki (u mnie Radomianki) 1 kg
  • cukier według uznania*
  • woda 2 litry 

*Ilość cukru zależy od naszego smaku, ale i od tego jak słodkie mamy śliwki. Im słodsze śliwki, tym mniej cukru będziemy potrzebować.

Sposób wykonania:
Śliwki myjemy, osuszamy na sicie. Przygotowane owoce wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Do gotujących się śliwek dodajemy cukier.
Kompot gotujemy 10 minut, na małym ogniu. Jeżeli wydaje nam się zbyt gęsty, możemy dolać trochę wody, maksymalnie 1/2 litra.
Gotowy kompot studzimy, przecedzamy, przelewamy do dzbanka.
 
 Smacznego.


Letnie owoce

4 komentarze:

  1. Ależ pyszności :) Uwielbiam śliweczki.
    A mi się właśni chce pić. Poproszę o szklaneczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyka jest niezawodna, zawsze się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Latem uwielbiam taki kompocik, zwłaszcza ze swoich owoców.

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.