wtorek, 19 kwietnia 2016

Rybny gulasz z ziemniakami

Lekko chrupiący seler naciowy połączony z ziemniakami i delikatnym tuńczykiem. Niebo dla podniebienia.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • tuńczyk 1 puszka (400g)
  • ziemniaki 3 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • seler naciowy 1/2 sztuki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • mleko 1 szklanka
  • mąka pszenna 2 łyżki


Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy ziemniaki i podsmażamy 5 minut, ciągle mieszając, gdyż ziemniaki
lubią się przypalać. Po tym czasie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Warzywa podlewamy 1/4 szklanki wody, doprawiamy solą i pieprzem, podduszamy 10 minut.
Seler naciowy kroimy w paseczki, podsmażamy na oliwie w oddzielnym naczyniu. Po 5 minutach dodajemy gałkę muszkatołową, mąkę, energicznie mieszamy.
Następnie, nie przerywając mieszania, wąskim strumieniem wlewamy mleko. Po kilku minutach sos stanie się dość gęsty, to znak, że czas dodać ziemniaki z cebulą oraz
tuńczyka osączonego z zalewy. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gulasz dusimy na małym ogniu przez około 5 minut.


Smacznego.
 
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.