Mizeria na bazie jogurtu z dodatkiem cebuli. Polecam :)
- ogórki świeże gruntowe 4 sztuki
- cebula (duża) 1/4 sztuki
- ocet 10% 1 łyżka (płaska)
- cukier 1 łyżeczka (płaska)
- jogurt naturalny 1 łyżka
- sól 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony
Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki. Tak przygotowane solimy, mieszamy i odstawiamy na godzinkę.
Ogórki puszczą wodę. Należy ją odcisnąć ponieważ w ten sposób pozbędziemy się ewentualnej goryczki z ogórków. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, dodajemy do ogórków.
Następnie mizerię doprawiamy octem, cukrem i odrobiną mielonego pieprzu. Całość mieszamy, próbujemy, możemy ewentualnie dodać szczyptę soli do smaku, gdyż
wcześniej dodana sól została odciśnięta wraz z wodą. Na końcu do mizerii dodajemy jogurt naturalny i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.