Składniki, których będziemy potrzebować:
- cukinia żółta 1 sztuka (duża)
- ser kanapkowy typu feta 1 opakowanie (270 g)
- cebula (mała) 1 sztuka
- jabłko słodkie 1 sztuka
- curry w proszku
- pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na połowę, nie obieramy ze skórki. Z każdej połówki wydrążamy miąższ, jego część kroimy bardzo drobno. Do farszu
będziemy potrzebować 3- 4 łyżki posiekanego miąższu z cukinii.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do miski. Dodajemy pokruszony ser feta, posiekany miąższ cukinii, obrane jabłko starte na tarce o grubych
oczkach oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aby powstała zwarta masa.
Połówki cukinii wypełniamy przygotowanym farszem, następnie układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Cukinię pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około godzinkę.
Podajemy na ciepło z ketchupem lub sałatką z pomidorów.
Smacznego.
Wspaniały pomysł! Przepysznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuję Twój przepis :)
Serdecznie pozdrawiam :)
Kasiu polecam, nam bardzo smakowała cukinia w tej wersji. Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie :D Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Gorąco polecam :) Jeśli zrobisz zachęcam do podzielenia się zdjęciem i koniecznie napisz czy smakowało. Pozdrawiam :)
UsuńLubimy faszerowaną cukinię.Wypelniamy różnym farszem,bo każdy ma swoje upodobania:) Twoja wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję :) Z farszem do cukinii można pokombinować, jest neutralna w smaku i w sumie niemal wszystko do niej pasuje. Co włożymy do środka, zależy od naszych upodobań kulinarnych.
Usuńfajne połączenie smaków
OdpowiedzUsuńCzasami jak się robi coś z niczego można odkryć fajne smaki :)
UsuńPyszna propozycja Beatko. Pozdrawiam :/)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiekawy pomysł, często faszeruję cukinię, ale jabłka nigdy nie dodawałam :)
OdpowiedzUsuńMadziu spróbuj, nam bardzo smakowała. Słodkie jabłko fajnie się komponuje z wyrazistym i dość słonym serkiem feta.
UsuńCiekawa jestem jak smakuje taka cukinia, takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam. Jabłko nieco neutralizuje słoność fety, dzięki temu farsz jest nie za słony i nie za słodki. :)
Usuń