poniedziałek, 29 czerwca 2020

Cukinia faszerowana fetą i jabłkiem

Przepis powstał z tego co akurat miałam pod ręką. Na początku zupełnie nie wiedziałam co włożyć do tej mojej cukinii. Przeszukałam lodówkę i ostatecznie postanowiłam połączyć fetę z jabłkiem. Wyszło pysznie, serio. Cukinię w takim wydaniu polecam każdemu.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • cukinia żółta 1 sztuka (duża)
farsz:
  • ser kanapkowy typu feta 1 opakowanie (270 g)
  • cebula (mała) 1 sztuka
  • jabłko słodkie 1 sztuka
  • curry w proszku
  • pieprz czarny mielony


Sposób wykonania:
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na połowę, nie obieramy ze skórki. Z każdej połówki wydrążamy miąższ, jego część kroimy bardzo drobno. Do farszu
będziemy potrzebować 3- 4 łyżki posiekanego miąższu z cukinii. 

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do miski. Dodajemy pokruszony ser feta, posiekany miąższ cukinii, obrane jabłko starte na tarce o grubych
oczkach oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aby powstała zwarta masa. 

Połówki cukinii wypełniamy przygotowanym farszem, następnie układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. 
Cukinię pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około godzinkę.
Podajemy na ciepło z ketchupem lub sałatką z pomidorów.

Smacznego.



14 komentarzy:

  1. Wspaniały pomysł! Przepysznie się prezentuje.
    Koniecznie wypróbuję Twój przepis :)
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu polecam, nam bardzo smakowała cukinia w tej wersji. Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie :D Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam :) Jeśli zrobisz zachęcam do podzielenia się zdjęciem i koniecznie napisz czy smakowało. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Lubimy faszerowaną cukinię.Wypelniamy różnym farszem,bo każdy ma swoje upodobania:) Twoja wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Z farszem do cukinii można pokombinować, jest neutralna w smaku i w sumie niemal wszystko do niej pasuje. Co włożymy do środka, zależy od naszych upodobań kulinarnych.

      Usuń
  4. fajne połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami jak się robi coś z niczego można odkryć fajne smaki :)

      Usuń
  5. Pyszna propozycja Beatko. Pozdrawiam :/)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł, często faszeruję cukinię, ale jabłka nigdy nie dodawałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu spróbuj, nam bardzo smakowała. Słodkie jabłko fajnie się komponuje z wyrazistym i dość słonym serkiem feta.

      Usuń
  7. Ciekawa jestem jak smakuje taka cukinia, takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam. Jabłko nieco neutralizuje słoność fety, dzięki temu farsz jest nie za słony i nie za słodki. :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.