wtorek, 30 czerwca 2020

Młode ziemniaki faszerowane

Nieskomplikowany przepis na pyszne ziemniaczki. Nie trzeba wielkich planów i przygotowań, żeby je zrobić, potrzebne składniki na pewno znajdziecie w kuchni. 
Przecież w każdym domu znajdzie się kilka ziemniaków, czosnek i żółty ser, a tutaj już nic więcej nie potrzeba.
Takie ziemniaczki świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie podane ze szklanką kwaśnego mleka lub sosem czosnkowym. Warto je również podać jako dodatek do obiadu, który nie tylko dobrze smakuję, ale także fajnie prezentuje się na talerzu. Możecie zaskoczyć domowników lub gości i pokazać, że ziemniaki 
mają różne oblicza.  

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ziemniaki młode 10 sztuk
  • ser żółty (Gouda) 250 g
  • czosnek 2- 3 ząbki
  • śmietana 18% około 2 łyżki
  • parmezan tarty 3 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny mielony


Sposób wykonania:
Ziemniaki dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy w koszulkach przez 20 minut od momentu zagotowania, odcedzamy i lekko studzimy.

Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski. Przestudzone ziemniaki, ale nie zimne kroimy na połówki ostrym nożem, wydrążamy środek każdej z nich, uważając aby nie uszkodzić skórki.
Te fragmenty ziemniaka, które wydrążyliśmy rozgniatamy łyżką lub widelcem, łączymy ze startym serem. Do farszu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie dość jednolita masa ziemniaczano- serowa, napełniamy nią ziemniaki. 

Masy ziemniaczanej idealnie wystarcza na wszystkie połówki, nic nie zostaje. Wypełniałam każdą z nich dość mocno, nawet z tak zwaną kopułką.


Tak przygotowane ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy tartym parmezanem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, następnie podnosimy temperaturę na 200 stopni i dopiekamy nasze ziemniaczki jeszcze 10 minut, do delikatnego zrumienienia. 


Smacznego.


16 komentarzy:

  1. Nie kuś na noc, mogłam ne wchodzić he he, i teraz będą za mną chodziły te ziemniaki, świetny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuszę, kuszę, bo są pyszne ;)

      Usuń
    2. Jak nic zrobię :-)tylko muszę pomyśleć kiedy

      Usuń
    3. Ja teraz znowu planuje. Tym razem na bezmięsny piątek. :)

      Usuń
  2. Super się prezentują i pewnie tak smakują ;-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Takie ziemniaczki pasują do wszystkiego ;)

      Usuń
  3. Pysznie wykonane ziemniaczki :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ziemniaki, szklanka maślanki i nic mi więcej na obiad nie potrzeba. 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak. Właśnie mówiłam do męża, że teraz zrobię na bezmięsny piątek i zjemy z jogurtem albo kwaśnym mlekiem :)

      Usuń
  5. Prezentują się bardzo smakowicie :D
    Chętnie skorzystam z przepisu :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ruszam z grupą wsparcia blogerów kulinarnych. Jeśli masz ochotę dołączyć - zapraszam 🙂 https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie dołączę, dziękuję za zaproszenie :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.