wtorek, 18 listopada 2014

Krakowskie śniadanie

Obwarzanki... zdarza się, że kupię ich więcej niż zjem i wtedy leżą sobie cichutko w kuchni. Nieświeże są niestety mniej apetyczne i dlatego ostatnio postanowiłam jakoś je ulepszyć. Wyszło bardzo smaczne śniadanko polsko- włoskie.



Składniki, których będziemy potrzebować:
  • obwarzanki 2- 3 sztuki
  • ser mozzarella 100 g
  • ser żółty 100 g
  • ostra mielona papryka
  • suszona bazylia
  • masło 1 łyżka
dodatkowo:
  • ocet balsamiczny 3 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • suszona bazylia 1/2 łyżeczki
  • czosnek granulowany
  • mix sałat (szpinak baby, rukola, roszponka) 200 g
  • pomidorki koktajlowe 10- 15 sztuk


Sposób wykonania:

Obwarzanki przekroić w poprzek, tak aby z każdego powstały dwa okręgi, posmarować masłem. Ser żółty i mozzarellę pokroić w cienkie plasterki, ułożyć naprzemiennie na obwarzankach. Sery posypać papryką i bazylią.
Tak przygotowane grzanki piec w piekarniku o temperaturze 150 stopni, do momentu rozpuszczenia sera. 
W czasie pieczenia przygotować sałatkę. 


Mieszankę sałat opłukać pod wodą, osączyć na sicie. Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą, czosnkiem granulowanym oraz suszoną bazylią. Osuszoną sałatę wrzucić do miski, skropić przygotowanym sosem, udekorować polówkami pomidorków koktajlowych.


Jeżeli obwarzankowe zapiekanki są gotowe, nakładamy po jednej na talerz, do środka wkładamy porcję sałaty. 

Uwaga: U mnie sałatka jest wegetariańska, ale można wzbogacić ją o kawałki smażonego kurczaka.

Smacznego. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.