czwartek, 27 stycznia 2022

Ślimaczki z ciasta francuskiego z farszem z mięsa wołowego, suszonych pomidorów i sera żółtego

Mięso z rosołu, trzeba jakoś je zagospodarować. Tym razem padło na ślimaczki z ciasta francuskiego z mięsnym farszem. Bardzo prosta i smaczna przekąska. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. A Wy jakie macie sposoby, żeby mięso z rosołu się nie zmarnowało? Jeśli nie macie pomysłu to skorzystajcie z mojego przepisu. 

😉😋



Składniki, których będziemy potrzebować:

  • ciasto francuskie (XXL) 2 opakowania

farsz:

  • mięso wołowe ugotowane (z rosołu) 300 g
  • cebula 100 g
  • czosnek 2 ząbki
  • jajko 1 sztuka
  • suszone pomidory 100 g
  • ser żółty Gouda 60 g
  • olej słonecznikowy 2 łyżki
  • sól
  • pieprze czarny mielony
  • słodka mielona papryka 1/2 łyżeczki
  • oregano (suszone) 1/2 łyżeczki

dodatkowo:

  • jajko 1 sztuka
  • ser żółty 20 g

Sposób wykonania:

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do momentu zrumienienia. 

Mięso wołowe, wystudzoną cebulę z czosnkiem oraz suszone pomidory mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy przyprawy, ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, surowe jajko. Wszystkie składniki mieszamy tak, aby powstała jednolita masa. Farsz dzielimy na dwie równe części.

Rozwijamy pierwszy arkusz ciasta francuskiego, całą jego powierzchnię pokrywamy równomiernie połową farszu. Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.

Następnie rulon kroimy na plastry o szerokości około 1.5 centymetra. Plastry ciasta z nadzieniem układamy na płasko na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia.*


* Z doświadczenia wiem, że lepszy będzie papier. Po upieczeniu ślimaczki łatwo i szybko można z niego zdjąć. Jest to ważne szczególnie wtedy, gdy potrzebujemy blaszki do upieczenia kolejnej partii ślimaczków. Do folii ślimaczki przywierają na dłużej i na ogół dopiero po przestudzeniu można je bez uszczerbku zdjąć z blachy.



Brzegi ślimaczków smarujemy roztrzepanym jajkiem. Jeżeli chcemy, wierzch każdego z nich posypujemy startym serem żółtym. Sama upiekłam połowę z serem a drugą połowę bez sera, tak dla porównania. W sumie wszystkie mi smakowały, więc polecam obie wersje.

Ślimaczki wkradamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25- 30 minut. 

Podajemy jako samodzielną przekąskę na ciepło lub zimno, albo w połączeniu z barszczem czerwonym.



Smacznego.






57 komentarzy:

  1. Super pomysł na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Jakoś trzeba to mięso zagospodarować.😊

      Usuń
  2. Doskonała przekąska! To moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Uwielbiam przepisy na kulinarny recykling:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boa tarde minha querida amiga. Essa receita parece ser muito deliciosa. Salivei muito aqui no Brasil. Bom final de semana com muita saúde e paz.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały przepis! <3
    Ślimaczki prezentują się niezwykle smakowicie! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Światowo wyglądają! Moje mięso z rosołu ląduje przeważnie w żołądkach P&Spółki, pierogach albo krokietach, a ta opcja jest duuużo mniej pracochłonna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest dużo mniej pracy, dlatego często tak je wykorzystuje, albo robię taki warkocz francuski z mięsem. Szybko i smacznie. Pierogi i krokiety są pyszne, ale ja ostatnio nie mam czasu, żeby je zrobić.

      Usuń
  7. Świetne nadzienie, bardzo lubię wołowinę.

    OdpowiedzUsuń
  8. to jest smaczna i szybka kuchnia, która uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Czasami na szybko wychodzą najlepsze rzeczy. Pozdrawiam cieplutko. 😘

      Usuń
  9. Boa tarde minha querida amiga. Parece tudo gostoso. Que vontade de provar essa delícia. Bom sábado.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny sposób na wykorzystanie rosołowego mięsa. A dodatek suszonych pomidorów nadaje mu całkiem inny wymiar

    OdpowiedzUsuń
  11. Wowoww! To danie wygląda bardzo apetycznie. Nie jestem jakąś wielką kucharką ale muszę wypróbować te ślimaczki :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smaczny pomysł, chętnie kiedyś sama zrobię takie ślimaczki, pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Często mam w lodówce ciasto framcuskie, bo na szybko można z niego zrobić różne cuda. Przepis zapisuję :) Na pewno wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  14. It is true. I recommend. 😊😉

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja najczęściej takie zawijaski z ciasta francuskiego robię przy okazji rodzinnych imprez, świetna przekąska :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajna przekąska do wina czy piwa

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie smaczne ślimaczki zawsze znajdą chętnych do ich konsumpcji...

    OdpowiedzUsuń
  18. Beatko man nadzieję, że wrócisz na bloga :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu planuję coś zamieścić, ale wciąż brakuje mi czasu. Pozdrawiam serdecznie. 😘

      Usuń
  19. Fajny przepis.Papier do pieczenia wytrzymuje do 220 stopni,tak że bez obaw można go stosować. Ostatnio polubiłam ciasto francuskie po upieczeniu ciastek z jabłkami właśnie na nim. Patrzyłam za innym jeszcze przepisem i jest.Dziękuję Beato.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto francuskie jest super, bo można z niego bardzo szybko wyczarować coś pysznego.

      Usuń
  20. Ciasto francuskie jest niezwykle uniwersalne. Również robię z niego wszelkie ślimaczki. To świetna przekąska.

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.