Składniki:
- mąka pszenna 25 dkg
- cukier 6 dkg
- margaryna 12.5 dkg
- żółtka 2 sztuki
- śmietana 18% 2 łyżki
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, oddzielamy niewielką ilość na podsypanie. Dodajemy cukier, margarynę i siekamy dokładnie na małe kawałeczki.
Gdy tłuszcz dobrze nam się połączy z mąką, dodajemy żółtka i śmietanę. Zarabiamy ciasto nożem, tak aby wszystkie jego składniki połączyły się ze sobą.
Finalnie zagniatamy ciasto rękami, aż mąka wchłonie wszystkie składniki. Ciasto schładzamy w lodówce (czas: pół godziny). Następnie wałkujemy na grubość 4-6 mm.
Na stolnicy układamy foremki do babeczek, na nie nakładamy rozwałkowane ciasto i lekko dociskamy wałkiem, tak aby spowodować odcięcie ciasta.
Ciasto w foremce dokładnie dociskamy, na spodzie nakłuwamy widelcem. Babeczki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut lub do zrumienienia ciasta.
Przy pierwszej partii babeczek foremki posmarowałam tłuszczem, aby ciasto dobrze odeszło od blaszanych foremek.
Smacznego.
Beatko, czymkolwiek wypełnisz te korpusiki, ja jestem chętna, na pewno skorzystam, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńChyba będzie masa orzechowa albo kokosowa. Wiesz, że takie smaki uwielbiam, ale jeszcze się okaże :))
Usuń