środa, 19 listopada 2014

Kruche gwiazdki z kokosem

Tradycyjny przepis. Zwykłe, kruche ciasteczka. Pewnie, że to nic odkrywczego, ale za to jakie smaczne... i ten zapach kokosu unoszący się w powietrzu, podczas pieczenia ciastek.
 

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mąka pszenna 25 dkg
  • cukier 10 dkg
  • margaryna 12.5 dkg
  • żółtka 2 sztuki
  • śmietana 18% 2 łyżki
dodatkowo:
  • wiórka kokosowe 5 dkg
  • białko 1 szt

Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, oddzielamy niewielką ilość na podsypanie. Dodajemy cukier, margarynę i siekamy dokładnie na małe kawałeczki.
Gdy tłuszcz dobrze nam się połączy z mąką, dodajemy żółtka i śmietanę. Zarabiamy ciasto nożem, tak aby wszystkie jego składniki połączyły się ze sobą.
Finalnie zagniatamy ciasto rękami, aż mąka wchłonie wszystkie składniki. Ciasto schładzamy w lodówce (czas: pół godziny). Następnie wałkujemy na grubość 5 mm.
Przy pomocy foremek (u mnie akurat gwiazdki) wykrawamy ciastka. Każde z nich smarujemy delikatnie roztrzepanym białkiem, posypujemy wiórkami kokosowymi.

Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 stopni.

 

Smacznego.















2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.