Składniki, których będziemy potrzebować:
- mąka pszenna 25 dkg
- cukier 10 dkg
- margaryna 12.5 dkg
- żółtka 2 sztuki
- śmietana 18% 2 łyżki
- wiórka kokosowe 5 dkg
- białko 1 szt
Mąkę przesiewamy na stolnicę, oddzielamy niewielką ilość na podsypanie. Dodajemy cukier, margarynę i siekamy dokładnie na małe kawałeczki.
Gdy tłuszcz dobrze nam się połączy z mąką, dodajemy żółtka i śmietanę. Zarabiamy ciasto nożem, tak aby wszystkie jego składniki połączyły się ze sobą.
Finalnie zagniatamy ciasto rękami, aż mąka wchłonie wszystkie składniki. Ciasto schładzamy w lodówce (czas: pół godziny). Następnie wałkujemy na grubość 5 mm.
Przy pomocy foremek (u mnie akurat gwiazdki) wykrawamy ciastka. Każde z nich smarujemy delikatnie roztrzepanym białkiem, posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 stopni.
Smacznego.
Kocham kruche ciasteczka i szaleję za kokosem, więc... zostałam kupiona! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń