- skórka pomarańczowa z 2.5 pomarańczy
- woda 1 szklanka
- cukier 30 dkg
Sposób wykonania:
Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, obrać ze skórki, najlepiej tak (patrz: foto).
Skórkę z pomarańczy pokroić w drobną kostkę, zalać 1/2 litra wody, odstawić na 24 godziny.
Po tym czasie skórkę osączyć z wody, której część wykorzystamy do robienia syropu. Cukier oraz jedną szklankę wody spod skórki mieszamy w rondelku, doprowadzamy
do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie syrop (próba do nitki*). Następnie do syropu wrzucamy naszą skórkę.
Całość gotujemy do momentu zeszklenia skórki(1 godzina). Gorącą skórkę, razem z syropem, przelewamy do słoiczka, zakręcamy, odstawiamy do wystudzenia.
*Próba nitki – ochłodzoną kroplę syropu mieszamy między palcami (kciuk i palec wskazujący), jeżeli przy rozsunięciu palców kropla syropu rozciągnie się, oznacza to, że syrop jest odpowiedni.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.