niedziela, 18 stycznia 2015

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Najlepiej zrobić ją w momencie, gdy mamy jak wykorzystać pomarańcze. U mnie powstała przy okazji robienia sosu pomarańczowego. Taka skórka, jako dodatek do ciast, będzie jak znalazł w Tłusty Czwartek i w okresie wielkanocnym.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • skórka pomarańczowa z 2.5 pomarańczy
  • woda 1 szklanka
  • cukier 30 dkg



Sposób wykonania:
Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, obrać ze skórki, najlepiej tak (patrz: foto).




























Skórkę z pomarańczy pokroić w drobną kostkę, zalać 1/2 litra wody, odstawić na 24 godziny. 













Po tym czasie skórkę osączyć z wody, której część wykorzystamy do robienia syropu. Cukier oraz jedną szklankę wody spod skórki mieszamy w rondelku, doprowadzamy
do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie syrop (próba do nitki*). Następnie do syropu wrzucamy naszą skórkę. 






Całość gotujemy do momentu zeszklenia skórki(1 godzina). Gorącą skórkę, razem z syropem, przelewamy do słoiczka, zakręcamy, odstawiamy do wystudzenia.

*Próba nitki – ochłodzoną kroplę syropu mieszamy między palcami (kciuk i palec wskazujący), jeżeli przy rozsunięciu palców kropla syropu rozciągnie się, oznacza to, że syrop jest odpowiedni. 




Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.