Co do samego sposobu przygotowania takiej marchewki, wydaje się banalnie prosta w przygotowaniu i w sumie taka jest. Tyle tylko, że przez ten krótki (20 minut) czas duszenia nasza marchewka potrzebuje żebyśmy poświęcili jej baaardzo dużo atencji mieszając i pilnując, aby się nie przypaliła.
Oczywiście warto te cenne minuty wytrwać przy niej, bo smak ma obłędny, delikatny i słodkawy. Przypalona wręcz przeciwnie, jest gorzka i nieprzyjemna w smaku.
Tak więc jakby co mieszajcie, podlewajcie mlekiem i zajadajcie się nią z radością, tak jak ja to czynię od lat. :)
Składniki, których będziemy potrzebować:- marchew 1/2 kg
- mleko 1-2 szklanki (w zależności od tego ile wchłonie marchew)
- masło 2 łyżki
- sól
Sposób wykonania:
Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondelku rozpuścić masło, dodać marchew i wlać mleko (na początek szklankę, potem dolewać, w zależności od potrzeby), lekko posolić. Dusić do miękkości około 20 minut.
Ciekawy sposób na marchewkę. Nie spotkałam się jeszcze z takim przepisem. Myślę, że niebawem wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna, polecam :)
UsuńCenię oryginalne przepisy. Faktycznie bardzo smaczna
OdpowiedzUsuń