Inspiracja pochodzi z bloga Maminek kulinarny.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- świeża melisa 150 g
- cukier 1 kg
- woda 2 litry
- cytryna 1 sztuka
- limonka 1 sztuka
Sposób wykonania:
Liście melisy wraz z gałązkami płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. W dużym garnku układamy melisę, dodajemy cukier, wlewamy wodę.
Całość mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gorący napar odstawiamy na 12 godzin, aby melisa oddała cały swój cały smak i aromat do syropu.
Po tym czasie syrop ponownie mocno podgrzewamy. Gdy jest już gorący wyjmujemy gałązki melisy, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i limonki. Syrop doprowadzamy
do wrzenia, gotujemy 30 minut.
Gotowy syrop wlewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków i mocno zakręcamy.
Uwaga 1: Syrop nie wymaga pasteryzacji.
Uwaga 2: Z podanych proporcji uzyskałam 4 buteleczki syropu po 500 ml.
Smacznego.
Super!!!
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek. Dodałaś cytrynę i limonkę. Ja też dodałam cytrynę do drugiej porcji syropu. W przygotowaniu syrop z mięty:)
Pozdrawiam serdecznie!
Dzięki za inspiracje. Pozdrawiam :)
UsuńSuper, bardzo lubię takie domowe syropy, chociaż sama rzadko robię, chyba z lenistwa :)
OdpowiedzUsuńJa w sumie też jakoś często nie robię syropów, ale jak zobaczyłam ile moja mama ma melisy na działce to stwierdziłam, że muszę choć trochę wykorzystać. :)
UsuńSuper pomysł na syrop :) Uwielbiam zapach melisy :) Na swoim parapecie mam melisę cytrynową, jest obłędna :)
OdpowiedzUsuńJa mam na balkonie, ale jeszcze małą. Za to u mojej mamy ogromna już wyrosła, bo z tamtego roku i można korzystać :)
UsuńCudowny, muszę w końcu zrobić taki syrop☺
OdpowiedzUsuńNatalko w takim polecam mój przepis ;)
UsuńCoś wspaniałego, może w przyszłym roku zrobię :-)
OdpowiedzUsuńMój mąż już popija do herbatki ;)
Usuńbardzo mi sie podoba ten przepis, tym bardziej, ze czesto pije wode z listkami melisy i plastrami cytryny lub limonki, wiec taki syrop tez kusi :)
OdpowiedzUsuńSyrop świetnie się sprawdza w lecie z wodą mineralną a w zimie będzie super do herbatki :)
Usuń