Nie jestem tak zwanym typowym mięsożercą, lubię dania mączne, jarskie, stąd moje uwielbienie dla pierogów ruskich i pierogów z serem (na słodko). Dzisiaj przepis na te pierwsze, czyli pierogi ruskie. Polecam!
Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto pierogowe:
- mąka pszenna 1/2 kg
- woda 1 szklanka
- jajko 1 sztuka
- szczypta soli
- ziemniaki 1 kg
- ser biały półtłusty lub tłusty 1/2 kg
- cebula 1 sztuka (średniej wielkości)
- smalec 1 łyżka
- sól
- pieprz czarny mielony
- słonina 20 dkg
- cebula 1/4 sztuki
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie farszu i omasty.
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, studzimy. Następnie mielimy ser biały i wystudzone ziemniaki, dodajemy do nich zrumienioną na tłuszczu cebulkę (pokrojona w kostkę) oraz przyprawy. Całość mieszamy dokładnie, aby farsz stał się jednolity.
Teraz czas na omastę: Słoninę kroimy w kostkę, smażymy na patelni. Gdy tłuszcz nam się dobrze wytopi, dodajemy odrobinę cebulki i smażymy jeszcze chwilę, aż cebulka się zrumieni.
Zagniatamy ciasto, które finalnie powinno być elastyczne, ale nie klejące.
Gotowe ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego krążki.
Na każdy nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Pierogi wrzucamy na wrzątek (lekko osolony), gotujemy kilka minut.
Jeżeli mamy więcej pierogów i zostaną jakimś cudem na drugi dzień, to możemy je odsmażyć na masełku...pychotka.
Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi około 65- 70 sztuk pierogów, dość dużych.
Smacznego.
Bardzo lubię pierogi! Wszystkie! :)
OdpowiedzUsuńAgatko ja też :)
Usuń