czwartek, 8 stycznia 2015

Bigos domowy (dwudniowy)

U nas w domu bigos to takie świąteczne danie, ponieważ pojawia się na stole przy okazji świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. To co mnie w nim kusi to niezdrowy, pieczony boczek i grzyby. Jeżeli Was też to pociąga, to koniecznie musicie sobie sprawić taki bigos.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • kapusta kiszona 3 kg
  • świeża biała kapusta 2 kg
  • boczek surowy 1.5 kg
  • żeberko 1.5 kg
  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • cebula 2 sztuki (duże)
  • grzyby leśne suszone 8-10 dkg
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

 
Sposób wykonania:
Żeberko i łopatkę zalać wodą. Całość doprowadzić do wrzenia, posolić, gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć na talerz*. Kapustę kiszoną zalać wywarem mięsnym, dodać poszatkowaną białą kapustę, suszone grzyby, ziele angielskie i kilka lisków laurowych. Wszystko razem gotować 3 godziny. W tym czasie boczek surowy pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na patelni.
Pod koniec smażenia dodać do niego pokrojoną cebulę (piórka lub kostka, jak kto woli). Jeżeli boczek jest już dość mocno zrumieniony należy go, razem z cebulą i wytopionym tłuszczem, dodać do bigosu.
Po trzech godzinach smażenia możemy odpocząć i zebrać siły na kolejny dzień, gdy z bigosem jest o tyle więcej pracy, że trzeba go częściej mieszać. Staje się bardziej gęsty, płyn paruje i bigos ma większą tendencję do przypalania. 

Wracając do przepisu. Drugiego dnia smażymy bigos przez kolejne 3 godziny, często mieszamy, pod koniec smażenia dodajemy żeberko i łopatkę pokrojone na kawałki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowy bigos zajadamy z pieczywem.


*Żeberko jeżeli tylko zacznie stygnąć należy go pozbawić kości. Gdy jest zimne to kości bardzo ciężko usunąć.


Smacznego.


2 komentarze:

  1. Dodałabym jeszcze śliwkę wędzoną i skrawki wołowe zamiast gotowania mięsa przesmażyła bym całość podlała piwem i gotowała ok 3 dni na wolnym ogniu :) Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że piwa jeszcze nie dodawałam do bigosu, ciekawe :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.