poniedziałek, 12 stycznia 2015

Zupa porowa z gruszką

Pory darzę miłością absolutną, uwielbiam je w każdym wydaniu. Dzisiaj postanowiłam połączyć intensywny, ostry smak porów ze smakiem słodkiej gruszki. Powstała pyszna, sycąca zupa, której warto spróbować. Polecam!

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • por 1 sztuka
  • soczewica czerwona 1 puszka
  • gruszki (najlepiej słodkie, dojrzałe) 2 sztuki
  • serek topiony śmietankowy 200g
  • sól
  • pieprz biały mielony
 
Sposób przygotowania:
Pora oczyścić, umyć, pokroić w półplasterki. Tak przygotowane warzywo wrzucić do garnka, zalać wodą (2 litry), doprawić solą, białym pieprzem i gotować 10 minut (od momentu zagotowania). Po tym czasie dodać serek topiony oraz osączoną soczewicę. Wszystko razem gotować do momentu rozpuszczenia sera. 

Zupa nam się gotuje, czas więc obrać gruszki. Następnie pokroić je na ćwiartki, usunąć z nich gniazda nasienne. Gdy ser w naszej zupie się rozpuści, owoce należy włożyć do garnka. Zupy nie podgrzewać, tylko zostawić na kilka minut pod przykryciem, dla połączenia smaków i aromatów.

Smacznego.



4 komentarze:

  1. Z gruszką nie próbowałam, ciekawe połączenie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gruszka bardzo fajnie się sprawdza w połączeniu z czymś słonym, wytrawnym. Odkryłam to jakiś czas temu :) pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy przepis zupę, gruszka w tym składzie coś zaskakującego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję wypróbować, gwarantuję, że będzie smakowała. Pozdrawiam :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.