niedziela, 5 marca 2017

Kokosowe ciasteczka z bakaliami

Pyszne, maślane ciasteczka z mnóstwem bakalii. Nie ma przy nich dużo pracy, a ich smak da nam wiele radości.
Przepis zaczerpnięty z portalu Durszlak.pl
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mąka pszenna 2.5 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • masło 200 g
  • jajka 2 sztuki
  • wiórka kokosowe 1/2 szklanki
  • szczypta soli
  • rodzynki 3 łyżki
  • ziarna słonecznika 3 łyżki

dodatkowo:
  • ziarna słonecznika 2 łyżki
Sposób wykonania:
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy cukier, jedno jajko i jedno żółtko. Całość miksujemy do połączenia składników.
Następnie do masy maślanej dodajemy mąkę, szczyptę soli, oraz kokos. W tym momencie możemy wybrać, albo zarabiamy ciasto ręcznie, albo w malakserze.
Jeżeli wybieramy pierwszy sposób, możemy od razu dodać do ciasta bakalie. Zarabiając ciasto ręcznie nie zniszczymy
struktury bakalii. Jeżeli decydujemy się na drugi sposób, bakalie dodajemy dopiero do zarobionego ciasta i delikatnie przerabiamy go rękami.


Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce, najlepiej tej z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem pergaminowym.
Kuleczki lekko spłaszczamy dłonią tak, aby powstały okrągłe placuszki o grubości pół centymetra.
Ciastka smarujemy białkiem, posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy, do momentu zrumienienia, w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
 
Uwaga: Z podanych proporcji otrzymamy około 40 sztuk ciasteczek.

Smacznego.

 
Dziękuję za wspólne pieczenie:
 
Pozdrawiam :)
 
 
 
 
 


6 komentarzy:

  1. Kradnę kilka do poduszki :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne do pochrupania :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę o dwie sztuki do porannej kawy 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje ciasteczka wyglądają bardzo smacznie. Z chęcią bym spróbowała jedno :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka...dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.