Przepis zaczerpnięty z portalu Durszlak.pl
- mąka pszenna 2.5 szklanki
- cukier 1 szklanka
- masło 200 g
- jajka 2 sztuki
- wiórka kokosowe 1/2 szklanki
- szczypta soli
- rodzynki 3 łyżki
- ziarna słonecznika 3 łyżki
dodatkowo:
- ziarna słonecznika 2 łyżki
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy cukier, jedno jajko i jedno żółtko. Całość miksujemy do połączenia składników.
Następnie do masy maślanej dodajemy mąkę, szczyptę soli, oraz kokos. W tym momencie możemy wybrać, albo zarabiamy ciasto ręcznie, albo w malakserze.
Jeżeli wybieramy pierwszy sposób, możemy od razu dodać do ciasta bakalie. Zarabiając ciasto ręcznie nie zniszczymy
struktury bakalii. Jeżeli decydujemy się na drugi sposób, bakalie dodajemy dopiero do zarobionego ciasta i delikatnie przerabiamy go rękami.
Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce, najlepiej tej z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem pergaminowym.
Kuleczki lekko spłaszczamy dłonią tak, aby powstały okrągłe placuszki o grubości pół centymetra.
Ciastka smarujemy białkiem, posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy, do momentu zrumienienia, w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Smacznego.
Dziękuję za wspólne pieczenie:
Pozdrawiam :)
Kradnę kilka do poduszki :) Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńPyszne do pochrupania :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPoproszę o dwie sztuki do porannej kawy 😊
OdpowiedzUsuńMniam, wspaniałe☺
OdpowiedzUsuńTwoje ciasteczka wyglądają bardzo smacznie. Z chęcią bym spróbowała jedno :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPychotka...dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuń