środa, 26 stycznia 2022

Żołądki drobiowe z marchewką w sosie curry

Wiadomo, nie wszyscy lubią podroby, ale czasami  warto po nie sięgnąć. Podroby zawierają dużo pełnowartościowego białka, wzbogacą naszą dietę w witaminę A, witaminy z grupy B a także dostarczają nam wiele cennych składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, potas, sód.


Składniki, których będziemy potrzebować:

  • żołądki drobiowe 500 g
  • cebula (duża) 1 sztuka 
  • marchew 1 sztuka
  • masło klarowane 2 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • śmietanka 18% do zup i sosów 2 łyżki
  • curry 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz czarny mielony

dodatkowo:

  • nać pietruszki (posiekana) 1 łyżka

Sposób wykonania:
Cebulę i marchew obieramy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka.
Żołądki płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z ewentualnych błon i zabrudzeń, kroimy na połówki.
Podroby podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Po 10 minutach dodajemy cebulę, całość smażymy jeszcze 2-3 minuty. Następnie dodajemy mąkę, energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Żołądki razem z mąką zasmażamy przez 3 minuty, zalewamy wodą (300 ml). Dodajemy utartą marchew, przyprawę curry.
Podroby dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 90 minut. Kilka minut przed końcem duszenia dodajemy śmietankę.

Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z  ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Smacznego.


14 komentarzy:

  1. Beciu! To zrobiła się taka pachnąca zupka! My uwielbiamy żołądki, ale przeważnie robię z indyka, bo gdy zabijemy swojską kurkę (w sensie: JACUŚ ZABIJE) to tam jest tylko jeden bidny żołądeczek, który ląduje w rosole, a nie mam dostępu do takich lepsiejszych w sklepie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z indyczych nawet lepiej robić, są większe i bardziej konkretne mięsko :P

      Usuń
  2. Zawsze korciło mnie żeby zrobić coś z żołądków, ale nie znalazłam ciekawego przepisu i masz jak "z nieba" spada mi Twój przepis. Teraz bez obaw kupię i przygotuję to co proponujesz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać jak smakowało. Pozdrawiam 😊

      Usuń
  3. Może nie często ale co jakiś czas lubimy zjeść taki gulasz z żołądków.
    Curry i harissa obowiązkowe bo podkreślają smak.
    Pyszota😋
    Pozdrawiam cieplutko🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka. Dziękuję, że przypomniałaś mi o żołądkach. Bardzo je lubię, a dawno nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.