wtorek, 28 stycznia 2020

Groszek cukrowy z bułką tartą

Wspaniale sprawdza się jako dodatek do drugiego dania, ale można go również zjeść solo... jest pyszny.



Składniki, których będziemy potrzebować:

  • groszek cukrowy 250g
  • woda 700 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • bułka tarta 2- 3 łyżki
  • masło klarowane 2 łyżki


Sposób wykonania:
Groszek cukrowy myjemy, obcinamy końcówki. Wodę z cukrem i solą doprowadzamy do wrzenia. Do wrzątku wrzucamy groszek, gotujemy 3- 4 minuty, odcedzamy
i przelewamy zimną wodą, aby nie stracił koloru.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą. Całość podsmażamy 
2- 3 minutki, do momentu zrumienienia bułki tartej. 

Groszek wykładamy na talerz i podajemy w towarzystwie bułki tartej. 
Całkiem po domowemu możemy wrzucić groszek na patelnię i wymieszać z bułką tartą.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.