środa, 29 stycznia 2020

Grzybki shimeji smażone na maśle

Grzybki shimeji są w Polsce coraz bardziej popularne. Warto je jednak jeść nie tylko dlatego, że są modne czy popularne, ale ze względów zdrowotnych.
Poddane obróbce termicznej, posiadają wiele cennych substancji odżywczych. Grzybki są bogate w cynk, potas, witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, B12 oraz błonnik.
Nie zaleca się jedzenia grzybów shimeji na surowo ponieważ są gorzkie i trudne do strawienia. 


Dzisiaj zapraszam Was na pyszne śniadanie z wykorzystaniem właśnie grzybków shimeji. Polecam wszystkim, którym znudziła się już tradycyjna jajecznica ;)



Składniki, których będziemy potrzebować:

  • grzybki shimeji (białe) 1 opakowanie (150g)
  • cebula 1 sztuka
  • papryka żółta 1/2 sztuki
  • papryka czerwona 1/2 sztuki
  • papryka zielona 1/2 sztuki
  • masło klarowane 1 łyżka
  • sos sojowy jasny 1 łyżka
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony


Sposób wykonania:
Grzyby odcinamy od nasady, która jest niejadalna i płuczemy pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy grzybki, smażymy 20 minut.
Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w paski i cebulę pokrojoną w piórka. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, smażymy około 10 minut.
Następnie wlewamy sos sojowy i mieszamy z warzywami. Gotowe danie podajemy z chrupiącymi tostami.



Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.