Poddane obróbce termicznej, posiadają wiele cennych substancji odżywczych. Grzybki są bogate w cynk, potas, witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, B12 oraz błonnik.
Nie zaleca się jedzenia grzybów shimeji na surowo ponieważ są gorzkie i trudne do strawienia.
Dzisiaj zapraszam Was na pyszne śniadanie z wykorzystaniem właśnie grzybków shimeji. Polecam wszystkim, którym znudziła się już tradycyjna jajecznica ;)
Składniki, których będziemy potrzebować:
- grzybki shimeji (białe) 1 opakowanie (150g)
- cebula 1 sztuka
- papryka żółta 1/2 sztuki
- papryka czerwona 1/2 sztuki
- papryka zielona 1/2 sztuki
- masło klarowane 1 łyżka
- sos sojowy jasny 1 łyżka
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
Sposób wykonania:
Grzyby odcinamy od nasady, która jest niejadalna i płuczemy pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy grzybki, smażymy 20 minut.
Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w paski i cebulę pokrojoną w piórka. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, smażymy około 10 minut.
Następnie wlewamy sos sojowy i mieszamy z warzywami. Gotowe danie podajemy z chrupiącymi tostami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.