czwartek, 26 marca 2020

Jajka faszerowane pieczarkami z parmezanem

Świąteczna propozycja podania jajek faszerowanych. Jakby się zastanowić, to najbardziej smakują mi jajka z farszem pieczarkowym i nie wiem czy kiedykolwiek
to się zmieni. Nie oznacza to jednak, że tego farszu nie można modyfikować. Fajne jest to, że on za każdym razem może być inny. 
Dzisiaj proponuję do farszu pieczarkowego dodatek włoski, najprawdziwszy i aromatyczny parmezan.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • jajka 6 sztuk
nadzienie:
  • pieczarki 150 g
  • smalec 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • majonez 1 łyżka
  • parmezan starty na tarce 1 łyżka
  • żółtka z ugotowanych jajek 2 sztuki
dodatkowo:
  • parmezan starty na tarce 1 łyżka (do dekoracji)

Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo, dodając do wody 1 łyżkę soli. Sól ułatwi nam obieranie jajek, skorupka będzie ładnie odchodzić od białka. 
Ugotowane jaja zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut, po tym czasie zmieniamy wodę i ponownie odstawiamy, najlepiej na 10- 15 minut. Wylewamy wodę i obieramy jajka. 
Obrane jajka kroimy na połówki. Z jajek wyjmujemy żółtka, z których dwa możemy wykorzystać do farszu.

Przygotowanie farszu:
Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Utarte pieczarki podsmażamy na patelni z dodatkiem smalcu i przypraw.
Gdy woda odparuje i pieczarki lekko się zrumienią, odstawiamy je do wystudzenia. Zimne pieczarki łączymy z majonezem, parmezanem i startymi na tarce o drobnych oczkach żółtkami. Całość mieszamy do połączenia składników.

Połówki jajek wypełniamy farszem, układamy na półmisku, dekorujemy startym parmezanem.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.