środa, 20 maja 2020

Malinowe tiramisu

Pyszny i znany wszystkim deser w nieco innej odsłonie. 
Z podanych składników przygotujecie 8 porcji deseru w wysokich szklankach, takich jak na zdjęciach.

Składniki, których będziemy potrzebować:

kisiel malinowy/ frużelina malinowa:

  • maliny świeże lub mrożone 450 g
  • woda 200 ml
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier kryształ 5 łyżek

krem śmietankowy:

  • śmietanka 36% (kremówka) 400 ml
  • serek homogenizowany naturalny (u mnie Miechów) 450 g
  • cukier puder 3 łyżki

dodatkowo:

  • kawa rozpuszczalna 2 łyżki
  • woda przegotowana (gorąca) 250 ml
  • biszkopty okrągłe 32 sztuki (po 4 sztuki na porcję)


Sposób wykonania:
Świeże maliny przekładamy na sito i delikatnie płuczemy pod bieżąca wodą, następnie przekładamy do rondelka i zalewamy 100 ml wody/
Maliny mrożone od razu przekładamy do rondelka, nie musimy ich odmrażać, i podobnie jak świeże zalewamy 100 ml wody.
Maliny doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier, gotujemy kilka minut na wolnym ogniu. W tym czasie przygotowujemy zawiesinę z mąki ziemniaczanej
i pozostałej wody, następnie wlewamy ją do malin i energicznie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Po 2- 3 minutach powstanie nam dość gęsty kisiel
albo jak wolicie frużelina. Rondelek z całą pyszną, owocową zawartością odstawiamy do wystudzenia.

Teraz czas przygotować kawę. Tu nie ma nic skomplikowanego. Kawę rozpuszczalną zalewamy podaną w przepisie ilością przegotowanej wody i podobnie jak w przypadku
kisielu, odstawiamy do wystudzenia.

Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Dodajemy cukier puder i serek homogenizowany, składniki delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu powstania
jednolitego, gładkiego kremu.

Przygotowujemy wysokie szklanki. Na spód każdej dajemy dwa nasączone w kawie biszkopty, nakładamy mniej więcej dwie łyżki kremu śmietankowego, następnie
dwie łyżki kisielu/frużeliny malinowej. Wkładamy kolejne dwa biszkopty nasączone w kawie i całość przykrywamy warstwą kremu. Dekorujemy granulkami kawy lub
kakao.

Deser wkładamy do lodówki na 15- 20 minut, aby się lekko schłodził.

Smacznego.




















10 komentarzy:

  1. Bardzo smaczny deser, w takiej wersji bardzo chętnie bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie już teraz kusi z truskawkami a widziałam też gdzieś tiramisu z prażonymi jabłkami i chyba też kiedyś wypróbuję :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Można go też zrobić z innymi owocami, które lubimy.

      Usuń
  3. Pysznie :) uwielbiam deserki w szklanych naczyniach, zawsze fajnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki i polecam takie tiramisu. Sama robiłam już kilka razy, bo rodzina wciąż się domaga powtórki ;)

      Usuń
  4. Takie tiramisu chętnie bym zjadła :D Super przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.