środa, 27 sierpnia 2014

Omlet z łososiem

Tradycyjny omlet urozmaicony dodatkami. Wykorzystałam wędzonego łososia oraz buraka liściowego. 

 Składniki, których będziemy potrzebować:

  • jajko 2 sztuki
  • masło 1 łyżka
  • mleko 2 łyżki
  • łosoś wędzony na zimno 50 g
  • burak liściowy (mangold) 2 gałązki z liśćmi
  • papryczka chili 1/2 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny mielony 


Sposób przygotowania: 

Gałązki buraka liściowego umyć, pokroić na kawałki.



 
Papryczkę chili pokroić w cienkie paseczki, łososia podzielić na drobne kawałeczki.
Jajka, mleko i sól rozbić trzepaczką na jednolitą masę, dodać paseczki papryczki chili.
Na patelni rozgrzać masło, wlać masę jajeczną, powoli ogrzewać. Gdy warstwa przylegająca do patelni zetnie się, delikatnie ją odchylić,
aby masa spłynęła na dno patelni. Kiedy już białko się zetnie, a powierzchnia omletu będzie jeszcze lekko galaretowata,
nałożyć nadzienie (łosoś i pokrojony mangold) na środek omletu. Całość podpiekać jeszcze przez chwilę, następnie omlet złożyć i zsunąć z patelni.
 

Uwaga: Z podanych proporcji mamy omlecik dla jednej osoby.

 
Smacznego.

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.