wtorek, 26 sierpnia 2014

Casarecce Siciliana z cukinią

Smaczne, proste do przygotowania, bardzo aromatyczne danie z makaronem, pachnące bazylią i czosnkiem.
Idealne w okresie, gdy na naszych działkach rośnie świeża cukinia.

 


 Składniki, których będziemy potrzebować:

  • makaron Casarecce Siciliana 500g
  • sól
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • cukinia (mała) 2 sztuki
  • pomidory 3 sztuki
  • bazylia suszona 1 łyżka
  • świeży czosnek 3 ząbki
  • ser żółty 5 dkg 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą.
W czasie gdy makaron się gotuje, obrać cukinię, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek. Dusić pod przykryciem kilka minut, tak aby cukinia nam się nie rozpadła. Czosnek i pomidory pokroić na kawałki, zmiksować w blenderze. Pastę pomidorową dodać do smażonej cukinii. Całość wymieszać, doprawić solą, suszoną bazylią, doprowadzić do wrzenia.
Gorącym sosem polać makaron. Danie posypać tartym serem żółtym.

Smacznego.

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.