Moje pierwsze podejście... Miałam młode patisony, które postanowiłam opanierować i usmażyć razem z kwiatem. Okazało się, że jest to całkiem dobry pomysł.
Zarówno patisony jak i kwiaty po usmażeniu były delikatne i chrupiące.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- młode patisony z kwiatem 4 sztuki
- bułka tarta 2-3 łyżki
- jajka 1 sztuka
- sól
- pieprz czarny mielony
- masło klarowane 2 łyżki
- masło (82% tłuszczu) 80 g
Sposób wykonania:
Patisony delikatnie płuczemy w zimnej wodzie tak, aby nie uszkodzić kwiatów. Na talerz wbijamy jajko, roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem.
Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. Patisony z kwiatem panierujemy kolejno w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle do momentu zrumienienia.
Podajemy na gorąco z ulubionym sosem.
Smacznego.
Super pomysł na patisony :) Ładnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńDziękuje. :)
UsuńNigdy nie jadłam, a chciałabym
OdpowiedzUsuńPrzepis jest prosty, zachęcam do wypróbowania. :)
UsuńAle czad, jadłam kwiaty cukinii i były pyszne, z patisonów też bym chętnie zjadła :)
OdpowiedzUsuńA ja z cukinii jeszcze nie jadłam, :( nigdy nie mogę jakoś trafić czasowo, żeby móc je usmażyć a w tym roku w ogóle cukinia nam nie urosła. I tak padło na patisona :)
UsuńNigdy nie jadłam patisona, ani kwiatów cukinii, a podobno bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńJa w tym roku pierwszy raz zrobiłam kwiaty i bardzo nam smakowały. Same patisony smakują trochę jak cukinia.
UsuńPrzepis wygląda na prosty, więc chyba ogarnę :P Bardzo ciekawa jestem smaku.
OdpowiedzUsuńSpokojnie, tutaj każdy sobie poradzi, a kwiaty smakują super. Zawsze coś nowego :)
UsuńKwiatów nigdy nie robiliśmy, zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńO tak, nam bardzo smakowało :)
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny, smakowity i bardzo oryginalny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kasiu :)
Usuń