czwartek, 2 października 2014

Miętówka czyli... nalewka miętowa


Jeżeli lubicie miętę, na pewno posmakuje Wam taka naleweczka. Zniewalający zapach, a smak nieziemski... mniam.



Składniki potrzebne do wykonania nalewki:
  • świeża mięta 15 gałązek
  • cukier 1/2 kg
  • woda 1/2 l
  • wódka 1/2 l


Sposób wykonania:
Wodę zagotować z cukrem, pozostawić do wystudzenia. Liście mięty opłukać, osuszyć, włożyć do słoja. Gdy syrop z cukru i wody jest całkowicie zimny, należy nim zalać liście mięty, następnie całość uzupełnić alkoholem.
Ważne, aby najpierw wlać syrop, dopiero później alkohol, nie odwrotnie, gdyż liście mięty zalane samym alkoholem ściemnieją.
Słoik zakręcić, odstawić na 72 godziny. 
Po tym czasie zlać gotową nalewkę. Można degustować od razu :)


































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.