Składniki, których będziemy potrzebować:
- dynia 1 kg
- cukier 300 g
- ocet 10% 1 szklanka
- woda 1/2 szklanki
- goździki 6 sztuk
Sposób wykonania:
Dynię obrać ze skórki, usunąć miąższ, pokroić w kostkę (2-3 cm).
Zagotować ocet z cukrem, wodą i goździkami. Następnie dodać pokrojoną dynię i całość gotować pod przykryciem przez 10 minut. Finalnie dynia powinna być lekko twardawa.
Dynię włożyć do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoików, zalać zalewą. Brzegi słoików wytrzeć suchą ściereczką, słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem.
Zimne słoiki przenieść do spiżarni.
Uwaga: Z podanych proporcji wyszły mi dwa słoiki o pojemności 1 l.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.