środa, 1 października 2014

Dynia w occie

Lubicie dynię???  Ja bardzo. Od kilku lat jestem jej wielbicielką. Świetnie sprawdza się na słono i na słodko. Dziś przedstawiam ją w wersji słodko- kwaśnej. Polecam... jest pyszna.



Składniki, których będziemy potrzebować:
  • dynia 1 kg
  • cukier 300 g
  • ocet 10% 1 szklanka
  • woda 1/2 szklanki
  • goździki 6 sztuk



Sposób wykonania:
Dynię obrać ze skórki, usunąć miąższ, pokroić w kostkę (2-3 cm).

Zagotować ocet z cukrem, wodą i goździkami. Następnie dodać pokrojoną dynię i całość gotować pod przykryciem przez 10 minut. Finalnie dynia powinna być lekko twardawa.

Dynię włożyć do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoików, zalać zalewą. Brzegi słoików wytrzeć suchą ściereczką, słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem.

Zimne słoiki przenieść do spiżarni.



Uwaga: Z podanych proporcji wyszły mi dwa słoiki o pojemności 1 l.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.