Składniki, których będziemy potrzebować:
- ser żółty 500g (twardy)
- do panierowania: jajko 2 szt, sól, pieprz czarny mielony, słodka czerwona papryka w proszku 2 łyżeczki, bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Jajka wbić na talerz, dodać sól i pieprz, roztrzepać za pomocą widelca. Na drugim talerzu wymieszać bułkę tartą z papryką w proszku.
Ser żółty pokroić w plasterki o grubości 5 mm, panierować w jajku i bułce tartej.
Przy każdym kawałku czynność panierowania powtórzyć tzw. podwójne panierowanie, aby zapobiec wypłynięciu sera na zewnątrz w czasie pieczenia.
Opanierowany serek smażyć na rozgrzanym tłuszczu, do zrumienienia bułki tartej. U mnie trwa to dosłownie chwilkę.
Upieczony ser osączyć z nadmiaru tłuszczu, przy pomocy ręcznika papierowego.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.