Polecam wszystkim.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- flaki wołowe krojone 2 kg
- marchew 2 szt, pietruszka 1 szt, cebula 1 szt, seler 1/2 szt, por 1/4 szt
- ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny
- zasmażka: masło 5 dkg, mąka 2 łyżki
pulpety:
- mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
- żółtko 1 szt
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Flaki zalać wodą, zagotować, odcedzić. Ponownie zalać wodą, dodać przyprawy, gotować około 1 godziny. Po tym czasie dodać warzywa, całość gotować do miękkości flaków.
Pod koniec dodać zasmażkę II stopnia z mąki i masła*. Flaki z zasmażką należy jeszcze zagotować.
Pulpety: Mięso mielone wymieszać dokładnie z żółtkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki, które należy wrzucić do flaczków na 10 minut przed końcem gotowania.
Flaki podawać z pieczywem.
*Zasmażka II stopnia: Masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę, podgrzewać, aż mąka będzie miała jasnozłoty kolor.
Zasmażkę rozprowadzić wodą, intensywnie mieszając, aby pozbyć się grudek. Gotową wlać do, w tym przypadku, flaczków.
Uwaga: Z podanych proporcji wyszło mi 14 pulpetów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.