niedziela, 12 października 2014

Flaczki wołowe z pulpetami

Flaki wiadomo, mają tyleż przeciwników co i zwolenników. Moja kuchnia bez flaczków nie może istnieć, jeśli tylko mogę to gotuję i się nimi zajadam.
Polecam wszystkim.


Składniki, których będziemy potrzebować:

  • flaki wołowe krojone 2 kg
  • marchew 2 szt, pietruszka 1 szt, cebula 1 szt, seler 1/2 szt, por 1/4 szt
  • ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny
  • zasmażka: masło 5 dkg, mąka 2 łyżki

 pulpety: 
  • mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
  • żółtko 1 szt
  • sól
  • pieprz
 
Sposób przygotowania:
Flaki zalać wodą, zagotować, odcedzić. Ponownie zalać wodą, dodać przyprawy, gotować około 1 godziny. Po tym czasie dodać warzywa, całość gotować do miękkości flaków.
Pod koniec dodać zasmażkę II stopnia z mąki i masła*. Flaki z zasmażką należy jeszcze zagotować.

Pulpety: Mięso mielone wymieszać dokładnie z żółtkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki, które należy wrzucić do flaczków na 10 minut przed końcem gotowania.

Flaki podawać z pieczywem.

*Zasmażka II stopnia: Masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę, podgrzewać, aż mąka będzie miała jasnozłoty kolor.
Zasmażkę rozprowadzić wodą, intensywnie mieszając, aby pozbyć się grudek. Gotową wlać do, w tym przypadku, flaczków.

Uwaga: Z podanych proporcji wyszło mi 14 pulpetów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.