czwartek, 27 listopada 2014

Łazanki z mięsem i kiszoną kapustą

Łazanki wg mnie to konkretne danie, można się nimi najeść. Znam różne sposoby ich podania. Wersja z kiszoną kapustą jest mi najbliższa ponieważ kiszona kapusta sprawia, że całe danie nie jest mdłe. Można powiedzieć, że jest takie w sam raz.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • makaron łazanki 500g
  • kapusta kiszona 800g
  • mięso wieprzowe mielone 1/2 kg
  • smalec 2 łyżki
  • cebula 2 szt
  • pieprz czarny mielony
  • l

Sposób wykonania:
Kapustę kiszoną posolić i ugotować w małej ilości wody. Gotować bez przykrycia, gdy woda wyparuje, nie odstawiać z palnika, tylko dodać łyżkę smalcu i podsmażać ją przez chwilę. Oddzielnie podsmażyć mięso wraz z cebulą pokrojoną w kostkę, dodając łyżkę smalcu.
Łazanki ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimna wodą. Do mięska dodać podsmażoną kapustę i łazanki.
Całość posolić, posypać obficie pieprzem. Wszystko razem wymieszać i zapiekać przez 10 minut.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.