sobota, 22 sierpnia 2020

Pachnące latem francuskie tosty z sezonowymi owocami i cukrem pudrem (wspomnienia kulinarne)

Uwielbiam takie tosty, właśnie na słodko, nie na słono. To smak mojego dzieciństwa. Powstawały wtedy, gdy w domu zostawała pszenna weka już taka nieco czerstwa.

Moja mamunia zamieniała ją w pyszne, rumiane grzanki, bo tak je nazywaliśmy, obficie posypane cukrem pudrem. Nic więcej nie dodawaliśmy, to był zawsze zwyczajny, prosty posiłek, który jedliśmy wspólnie. 

Dzisiaj, wciąż pamiętając ten smak, proponuje Wam tosty francuskie w nieco innej, bogatszej odsłonie.

Skusicie się? A może macie swoje ulubione sposoby na podanie tostów francuskich? Wolicie na słodko czy na słono?


Składniki, których będziemy potrzebować:

  • chleb tostowy czerstwy 8 kromek
  • jajka 2 sztuki
  • mleko 3.2% 400 ml
  • cukier 1 łyżeczka

karmelizowane morele:

  • morele 7 sztuk
  • miód gryczany 1 łyżka
  • masło klarowane 1 łyżeczka

dodatkowo: 

  • czerwone porzeczki 100 g
  • maliny 100 g
  • cukier puder do oprószenia tostów
  • masło klarowane do smażenia

Sposób wykonania:

Morele myjemy, dzielimy na połówki. Na patelnie wlewamy miód, dodajemy owoce, karmelizujemy 2 minuty z każdej strony. Po odwróceniu moreli na patelnię dodajemy masło klarowane. Skarmelizowane morele zdejmujemy z patelni.


Jajka wbijamy do miski, wlewamy mleko, dodajemy cukier. Całość mieszamy przy pomocy trzepaczki rózgowej do uzyskania płynu o jednolitej konsystencji.


Do mleka z jajkiem wkładamy kromki chleba, namaczamy tylko chwilkę, tak aby wchłonęły trochę płynu, ale nim nie ociekały. Namoczone tosty smażymy na rozgrzanym maśle do momentu zrumienienia z obu stron. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy z ulubionymi owocami. 





Moje tosty podałam z karmelizowanymi morelami, świeżymi malinami, porzeczkami, mocno oprószone cukrem pudrem.

Smacznego.














27 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają te tosty :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, nigdy nie jadłam tostów na słodko, czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam :) Muszę zrobić, bo tak dawno nie jadłam :) Dobrej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tej porze roku, ze świeżymi owocami najlepsze. Chociaż tak jak pisałam tosty z samym cukrem pudrem też pychotka i to o każdej porze roku :)

      Usuń
  4. Że też nie zajrzałam tutaj przed dzisiejszym śniadaniem - ale nic straconego - będziemy się zajadać w kolejny weekend.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie to wygląda, muszę zrobić takie tosty 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne i jak pięknie podane :-)też bardzo lubimy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie coś dla mnie, uwielbiam takie śniadanie w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj kusisz, kusisz! Wyglądają mega! Fajny ten cukier puder w młynku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię ten cukier, bo nie muszę siteczka szukać :D

      Usuń
  9. Fajny sposób na pyszne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak pysznie. Bardzo lubię takie dania latem :/)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybkie i słodkie, dla mnie najlepsze śniadanko ;)

      Usuń
  11. Takie tosty muszą być przepyszne :D Koniecznie muszę wypróbować przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne na letnie śniadanko :)
    Szkoda, że za oknem już buro i ponuro :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety już jesień zbliża się szybkimi krokami.

      Usuń
  13. Uwielbiam takie śniadanka w weekendy :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Juz pisalam to kiedys, ale powtórze sie. Twoje tosty sa tak piekne i apetyczne jak w 5-gwiazdkowym francuskim hotelu z kucharzem z gwiazdka Michelin :) To nie zadna przesada, wiem, o czym mówie :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.