Wspaniałe kruche ciasteczka bez jajek i masła, za to z dodatkiem domowego smalcu.
Inspiracją do przygotowania tych ciasteczek był przepis z portalu kulinarnego Smaker.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- słonina 500 g
- mąka pszenna 400 g
- śmietana 400 ml
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
dodatkowo:
- powidła śliwkowe 100- 150 g
- cukier puder do posypania ciasteczek 2- 3 łyżki
Sposób wykonania:
Pierwszym etapem przygotowania ciastek jest wytopienie słoniny, aby otrzymać domowy smalczyk. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do rondelka o grubym dnie i smażymy do momentu wytopienia słoniny na skwarki. Oddzielamy tłuszcz od skwarek*.
* Skwarki i pozostały tłuszcz możemy wykorzystać do zrobienia domowego smalczyku z cebulką i jabłkiem.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy z niej kopczyk a w jego środku wgłębienie. Do wgłębienia wlewamy 5- 6 łyżek wytopionego, chłodnego, ale jeszcze płynnego smalczyku. Dodajemy śmietanę i proszek do pieczenia. Zarabiamy ciasto jak ciasto kruche.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty o długości boku 4- 5 centymetrów. Na środek każdego kwadratu nakładamy 1/3 łyżeczki powidła śliwkowego i lekko rozsmarowujemy.
Dwa przeciwległe rogi kwadracików łączymy ze sobą na środku tak jak to jest widoczne na zdjęciach.
Smacznego.
These are one of my favourites. Yours look absolutely droolworthy!
OdpowiedzUsuńThanks. I also like these cookies very much because they are extremely brittle.
UsuńAlw te ciasteczka musza byc smaczne. Chyna takiensobie zrobienwnprzyszlym. Tygodniu. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńUwielbiamy ciasteczka, te są super :-)
OdpowiedzUsuńDzięki 😘
UsuńWyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😘
UsuńPyszne ciasteczka :) Takie na smalcu robiła moja Mama - cudowne smaki dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa na zawsze z nami pozostają. :)
UsuńJakie pyszniutkie :-) Ciasteczka na smalcu bardzo lubię, ale w Twojej wersji są jeszcze smaczniejsze :-)
OdpowiedzUsuńCzy smaczniejsze to nie wiem 😉, ale nie powiem, dobre były. 😘
UsuńUwielbiam kruche ciastka w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńWiesz co dobre :)
UsuńIdealne, zajadałam się takimi w dzieciństwie
OdpowiedzUsuńPolecam, są naprawdę pyszne.
UsuńO mniam, wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńSuper, chętnie bym pochrupała takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam 😉😊
UsuńPrzepyszne!
OdpowiedzUsuńNie zaprzeczę. 😊😉
UsuńSuper przepis :D A ciasteczka prezentują się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dzięki. 😊 Pozdrawiam cieplutko. 😘
UsuńPysznie wyglądają :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😘
UsuńI would love to follow your blog. Best wishes.
OdpowiedzUsuńPamiętam podobne ciasteczka z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń😊
UsuńMMMNIAM! Wyglądają apetycznie i pewnie też tak smakują. Moja mam zawsze do kruchego ciasta dodawała trochę smalcu. Chyba spróbuję zrobić podobne ciasteczka, na szczęście powidła śliwkowe mam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Alina
Polecam, są naprawdę pyszne i kruchutkie. 😊
UsuńPrawie jak z kuchni mojej babci :)
OdpowiedzUsuń😊
UsuńMuszą być pyszne! Chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPolecam 😘
UsuńPodobne ciasteczka robiła moja babcia. Uwielbiałam je i smak pamiętam do dzisiaj. :)
OdpowiedzUsuń😊
UsuńBardzo apetycznie wygladaja.
OdpowiedzUsuńDziękuję, są bardzo smaczne i kruchutkie. 😊
UsuńRobię takie ciacha z maszynki 😍
OdpowiedzUsuńKlasyka 😊
UsuńWiele razy widziałam takie ciasteczka w sieci, ale jeszcze ich nie jadłam ani nie robiłam...i bardzo talerz mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńCiastka są pyszne zachęcam do upieczenia bez okazji, żeby spróbować czy Ci podpasują. A talerzyk od Męża, bo wie jak lubię takie gadżety 😉
Usuń