piątek, 7 listopada 2014

Czerwona kapusta z suszoną śliwką

Czerwona kapusta na ciepło ze śliwkami i goździkami. Pierwszy raz czerwoną kapustę, w podobnej postaci, jadłam w Wierzynku. Przypadła mi do gustu, więc w domu spróbowałam odtworzyć ten przepis, myślę że wyszło mi to całkiem, całkiem :))


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • czerwona kapusta 1/2 główki
  • śliwki suszone bez pestek 10- 15 dkg
  • goździki 5 sztuk
  • masło 2 łyżki
  • sól
  • ocet winny 1- 2 łyżki
Sposób wykonania:
Kapustę drobno poszatkować, obgotować w małej ilości osolonej wody (czas gotowania 10 minut), odcedzić.
W rondelku roztopić masło wsypać ugotowaną kapustę, śliwki suszone, goździki. Doprawić octem winnym. Kapustę podlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem około 10 minut.

Uwaga: Kapusta powinna mieć słodko- winny smak.

Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.