piątek, 7 listopada 2014

Imbirowa marchewka

Jeżeli myślimy o surówce z marchwi, to kojarzy nam się, na ogół, z jabłkiem i śmietaną... mnie może jeszcze z chrzanem.
Chciałabym jednak wrócić do tej najbardziej znanej z jabłkiem i zaproponować jej urozmaicenie. 


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • marchew 2 szt (duże)
  • jabłko 1 szt (duże)
  • świeży lub mielony imbir
  • sól
  • sok z limonki 1- 2 łyżeczki

Sposób wykonania:
Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki wymieszać ze sobą, skropić sokiem z limonki, doprawić solą.
Tak przygotowaną surówkę zaczynamy doprawiać imbirem. Dodałam 1/2 łyżeczki tartego imbiru, można mniej, można więcej. Wszystko zależy od preferencji smakowych.

Uwaga: Taka surówka idealnie pasuje do pieczonego kurczaka.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.