środa, 26 listopada 2014

Kotleciki jajeczne z papryczką jalapeno

Kotleciki nadają się zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Proste, zarazem bardzo smaczne...


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • jajka 6 sztuk
  • mleko 1 szklanka
  • bułka pszenna podsuszona 1 sztuka
  • papryczka jalapeno marynowana 4 sztuki
  • bułka tarta 1 szklanka
  • masło 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:
Pięć jajek ugotować na twardo, wystudzić. Podsuszoną bułkę namoczyć w mleku (czas: 15 minut), lekko odcisnąć. Jajka obrać, zmielić w maszynce razem z bułką. Do zmielonej masy dać rozpuszczone masło, surowe jajko, przyprawy i pokrojoną w kostkę papryczkę jalapeno.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Z powstałej masy formować kotleciki, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Podawać w towarzystwie surówki.

Uwaga: Z podanych proporcji wyszło mi 10 kotlecików.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.