Dzisiaj proponuję przepis na pyszny krem pomarańczowy, który na pewno przyda się w kuchni. Możecie wypełnić nim kruche babeczki, wykorzystać jako masę do tortu, ciast biszkoptowych czy piernikowych. Orange Curd sprawdzi się także doskonale jako nadzienie do naleśników.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- żółtka (surowe) 4 sztuki
- cukier 180 g
- pomarańcza 2 sztuki
- masło 200 g
Sposób wykonania:
Pomarańcze myjemy, kroimy na połówki, wyciskamy z nich sok. Przygotowujemy rondelek z grubym dnem. Przekładamy do niego żółtka, wsypujemy cukier, wlewamy sok pomarańczowy. Składniki mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu.
Gdy masa jest już ciepła dodajemy masło. Całość powolutku mieszamy do momentu, aż powstanie dość gęsty krem o konsystencji budyniu. Wówczas ostawiamy go do wystudzenia lub jeszcze gorący przelewamy do wyparzonego słoiczka. Po wystudzeniu taki krem możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Uwaga: U mnie czas gotowania kremu, od momentu dodania masła, wyniósł 40 minut.
Smacznego.
Love citrus desserts! The curd looks awesome.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, aż zrobiłabym taki krem 😊
OdpowiedzUsuńPolecam.🍊😊
UsuńBardzo lubię ten krem i w wersji cytrynowej i pomarańczowej :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja. Jest smaczny i uniwersalny. 😊
UsuńBoa tarde. Desejo bom início de semana com muita paz e saúde.
OdpowiedzUsuńThank you. I wish you all the best.
UsuńJeszcze w pomarańczowej wersji nie robiłam, ale chętnie wypróbuje;)
OdpowiedzUsuńZachęcam, jest naprawdę pyszny. 😊
UsuńCytrynowy przygotowywałam, ale pomarańczowego jeszcze nie. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że się przyda. Pozdrawiam 😊
UsuńPomarańczowego nie robiłam, tylko ananasowy i cytrynowy. Ale wszystko przede mną
OdpowiedzUsuńOoo, a ja jeszcze nie robiłam ananasowego. 😊 Chyba też muszę nadrobić zaległości. Pozdrówcia. 😘
UsuńJuż czuję, że u nas będzie hitem :)
OdpowiedzUsuńPolecam. 😊
UsuńLemon curd uwielbiam, więc wersja pomarańczowa też zapewne jest doskonała!
OdpowiedzUsuńTo prawda, polecam Kochana. 😘😊
Usuńmusze spróbować!
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszny :)
UsuńPyszności! <3
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować :D
Warto, jest pyszny. 😊
UsuńPrzepis bardzo ciekawy, przyznam się bez bicia , że pierwszy raz się spotykamy, zapisuję do wypróbowania. ��
OdpowiedzUsuńElu myślałam, że Ciebie nie da się zaskoczyć. Na Twoim blogu to już cuda widziałam a tu masz. 😊😉 Ja od jakiegoś czasu planowałam ten kremik zrobić i w końcu wpisał mi się doskonale w przygotowania świąteczne. Idealny do piernikowych muffinek. Polecam i pozdrawiam serdecznie. 😘
UsuńZnam ten krem o smaku cytrynowym, pyszny!
OdpowiedzUsuńUlu pomarańczowy w niczym mu smakiem nie ustępuje, tak więc polecam. :)
UsuńRewelacja, ja często robię lemon curd. Przy najbliższej okazji spróbuję zrobić z pomarańczy, też musi być super 🙂
OdpowiedzUsuńAsiu polecam, przydaje się do naleśników i racuchów, chociaż u nas to najchętniej smarujemy nim wafle i deser na szybko gotowy. 😊
Usuń