Poniżej przepis na sałatkę warzywną z dużą ilością cukinii i patisona.
Składniki:
- cukinia 1.5 kg
- patison 1.5 kg
- marchew 6 szt
- cebula 3 szt (duża)
- czosnek do każdego słoiczka 1 ząbek
- papryka zielona 4 sztuki
- papryka żółta 4 sztuki
- ziele angielskie po 2 ziarenka do każdego słoiczka
- liście laurowe po 1 sztuce do każdego słoiczka
- ziarna gorczycy do smaku
- 1.5 l wody
- 1 szkl cukru
- 2.5 łyżki soli
- 1/2 szkl octu 8%
Z podanych składników zagotowujemy zalewę, pozostawiamy do wystudzenia.
Patisony i cukinie obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski.
Obieramy czosnek, przygotowujemy wszystkie przyprawy, no i oczywiście słoiki. Muszą być czyste, wyparzone i suchutkie.
Gdy mamy wszystko co potrzebne, warzywa mieszamy ze sobą w dużej misce.
Do słoiczków wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, kilka ziarenek gorczycy oraz czosnek. Następnie słoiki wypełniamy mieszanką warzywną.Całość zalewamy zimną zalewą. Suchą ściereczką wycieramy brzegi słoików, po czym dokładnie zakręcamy wszystkie słoiki.
Sałatkę w słoikach wstawiamy do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewamy do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki wyjmujemy z garnka, np. na drewnianą deseczkę, pozostawiamy do wystudzenia.
Uwaga: Zalewy, z podanych proporcji, wystarczy na cztery litrowe słoiki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.