Dla mnie to taka jesienno- zimowa zupa. Prosta, zwyczajna, ale jednocześnie smaczna i rozgrzewająca.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- ogórki kiszone 6 sztuki
- marchew 3 sztuki
- ziemniaki 3 sztuki
- cebula 1/2 sztuki
- nać pietruszki
- liście selera
- ryż 4 łyżki
- sól
- pieprz czarny mielony
- woda spod kiszonych ogórków 1/2 l
- śmietana 18% 3 łyżki
- mąka pszenna 1 łyżka
- wywar mięsny (u mnie z gotowania białej kiełbasy) około 1 litra
Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę. Marchewkę obrać, przekroić na połowę. Tak przygotowane warzywka zalać 4 szklankami wody.
Gotować 20 minut od momentu, gdy doprowadzimy wodę do wrzenia. w trakcie dodać nać pietruszki i liście selera związane w pęczek. Po dwudziestu minutach dodać ryż, wlać wywar mięsny. Całość doprawić sola i pieprzem. Zupę gotować 15 minut. W tym czasie kiszone ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Następnie dodać je do zupy razem z wodą spod kiszonych ogórków. Sporządzić zawiesinę z mąki i śmietany, rozprowadzić ją odrobiną wody, wlać do zupy.
Całość zagotować, ponownie doprawić do smaku, jeżeli jest taka potrzeba.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.