czwartek, 13 listopada 2014

Zupa ogórkowa z ryżem

O tej porze roku mamy kiszone ogórki zamknięte w słoikach, więc nic prostszego, jak tylko wykorzystać je jako bazę do zrobienia pysznej, domowej zupy ogórkowej.
Dla mnie to taka jesienno- zimowa zupa. Prosta, zwyczajna, ale jednocześnie smaczna i rozgrzewająca.


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ogórki kiszone 6 sztuki
  • marchew 3 sztuki
  • ziemniaki 3 sztuki
  • cebula 1/2 sztuki
  • nać pietruszki
  • liście selera
  • ryż 4 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • woda spod kiszonych ogórków 1/2 l
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • wywar mięsny (u mnie z gotowania białej kiełbasy) około 1 litra

Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę. Marchewkę obrać, przekroić na połowę. Tak przygotowane warzywka zalać 4 szklankami wody.
Gotować 20 minut od momentu, gdy doprowadzimy wodę do wrzenia. w trakcie dodać nać pietruszki i liście selera związane w pęczek. Po dwudziestu minutach dodać ryż, wlać wywar mięsny. Całość doprawić sola i pieprzem. Zupę gotować 15 minut. W tym czasie kiszone ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Następnie dodać je do zupy razem z wodą spod kiszonych ogórków. Sporządzić zawiesinę z mąki i śmietany, rozprowadzić ją odrobiną wody, wlać do zupy.
Całość zagotować, ponownie doprawić do smaku, jeżeli jest taka potrzeba.

Smacznego.



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.