środa, 5 listopada 2014

Zupa selerowo- grzybowa

Aromatyczna zupa selerowa, na wywarze z grzybów suszonych, z dodatkiem boczku wędzonego. Generalnie to taka zupa pół krem. Czytając sposób wykonania zrozumiecie co mam na myśli. Polecam, bo jakby jej nie kwalifikować, jest bardzo smaczna.



Składniki, których będziemy potrzebować:
  • seler (korzeń) 30 dkg
  • grzyby leśne suszone 5 dkg
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • boczek wędzony 15 dkg
  • cebula 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • świeży rozmaryn
  • białe wino (wytrawne) 2 łyżki
  • liść laurowy 1 szt


Sposób wykonania:
Grzyby namaczamy w wodzie (500ml). Myślę, że dwie godzinki moczenia wystarczą. Wody z grzybów nie odlewamy, ale właśnie w niej je gotujemy. 









Selera obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, boczek w kostkę.
Na oliwie z oliwek podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy jeszcze chwilę, do zeszklenia cebuli.
Jeżeli grzyby są już miękkie dodajemy rozdrobnionego selera, boczek z cebulą i dolewamy wino oraz 500 ml wody. Całość doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy jeszcze listek laurowy i gotujemy do miękkości selera. Zupę pozostawiamy do wystudzenia. Następnie część zupy (około połowę) blendujemy. Powstanie nam gęsty krem, który łączymy z drugą połową zupy (tą nie blendowaną). wszystko mieszamy, podgrzewamy, podajemy...oczywiście z dodatkiem świeżego rozmarynu.


Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.