- wołowina bez kości (najlepiej polędwica wołowa) 4x 150g
- pomidory krojone 1 puszka (400g)
- kapary marynowane 3 łyżeczki
- cebula 1 sztuka
- sól
- pieprz czarny mielony
- świeży rozmaryn 2 gałązki
- oliwa z oliwek 3 łyżki
Najpierw przygotowujemy sos, to proste: Pomidory wrzucamy do rondelka, dodajemy kapary, cebulkę pokrojoną w kostkę oraz odrobinę rozmarynu. Całość dusimy dosłownie 5 minut, następnie blendujemy, doprawiamy solą i zmielonym pieprzem.
Mięso opłukać, rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, steki smażyć na mocno rozgrzanej patelni (użyłam grillowej). Pod koniec smażenia każdy stek lekko posolić.
Podawać z sosem, ryżem na sypko lub ziemniakami z wody.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.