wtorek, 23 grudnia 2014

Ciasto orzechowe

Ciasteczko zawijane, krucho-drożdżowe. Z podanych proporcji wychodzą dwa ciasta.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • cukier 2 łyżki
  • drożdże 8 dkg
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • jajka 3 sztuki
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • mąka pszenna 40 dkg
  • margaryna 25 dkg
  • mielone orzechy włoskie 30 dkg
  • cukier 20 dkg
  • olejek cytrynowy kilka kropli

Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Oddzielić białka od żółtek. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać margarynę i żółtka. Składniki posiekać nożem, wlać drożdże z cukrem. Zarobić ciasto i przykryć ściereczką na pół godziny.

Orzechy połączyć z cukrem, dodać ubite białka i kilka kropli olejku cytrynowego. Wszystkie składniki wymieszać, tak aby powstała jednolita masa.

Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Masę również podzielić na połowę. Na rozwałkowane ciasto nałożyć masę orzechową, zawinąć jak roladę. Piec w podłużnej, wąskiej formie, w nagrzanym piekarniku. Czas pieczenia: 50- 60 minut. Temperatura pieczenia: 200 stopni, można zmniejszyć
pod koniec pieczenia do 170 stopni

Ciasto prezentuje się efektowniej polane polewą czekoladową i posypane siekanymi orzechami. Niestety moje, w połowie zjedzone, nie doczekało się już polewy :)


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.