niedziela, 14 grudnia 2014

Schab nadziewany

Staropolski przepis, czyli schab ze śliwkami i czosnkiem. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, z pieczywkiem. Polecam na świąteczny obiad.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • schab bez kości 1kg
  • polędwiczka wieprzowa 1 szt (najlepiej, aby nie była zbyt szeroka)
  • śliwki wędzone bez pestek 10 sztuk
  • czosnek 5 ząbków
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • majeranek suszony
  • smalec 1 łyżka
  • liście laurowe 2 sztuki



Sposób wykonania:
Schab natrzeć solą, odstawić na kilka godzin. Sól, która nie zostanie wchłonięta przez mięso, ma zostać usunięta przy pomocy ściereczki lub pędzelka kuchennego. Czosnek obrać, jeżeli mamy duże ząbki, należy je podzielić na mniejsze części.
Czosnkiem nafaszerować wędzone śliwki. 





Teraz czas na polędwiczkę: Myjemy ją, oczyszczamy z błon, następnie wycinamy w niej kieszeń na całej długości. Do kieszonki wkładamy śliwki z czosnkiem. 





Nadzianą polędwiczkę oprószamy pieprzem, solimy, zawijamy ciasno w folię aluminiową, zamrażamy (czas mrożenia: 2 godziny).
 










W tym czasie, gdy polędwiczka jest w zamrażalniku, przygotowujemy schab. Nacinamy w nim kieszeń, obsypujemy go obficie majerankiem.
Gdy polędwiczka jest już zmrożona, odwijamy ją z folii, szybko wkładamy do schabu. Na wierzch schabu układamy listki laurowe, następnie całość zawijamy w kolejny kawałek folii aluminiowej. Mięso wkładamy do wąskiej brytfanny, do której wrzucamy też łyżkę smalcu. 



Tak przygotowany schab pieczemy 1.5 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po godzinie, przecinamy folię i zmniejszamy temperaturę do 170 stopni.
Upieczony schab wykładamy na półmisek, kroimy w plastry.

 




Smacznego.



2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie i świątecznie.Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.