niedziela, 14 grudnia 2014

Orzeszki

Pyszne, kruche ciasto w formie orzechów. Do tego oczywiście masa... orzechowa :) Wypiekanie korpusików jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy wynagradza wszelkie trudy. Jest jeszcze coś, nie obejdzie się bez specjalnej formy do wypieku kruchych korpusików. Ja swoją mam już od lat, jest żeliwna i bardzo trwała.
Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto kruche:

  • mąka pszenna 30 dkg
  • cukier 15 dkg
  • margaryna Palma firmy Bielmar 15 dkg
  • jajko 1 sztuka
  • żółtka 2 sztuki
masa orzechowa (oszczędna):
  • orzechy włoskie 10 dkg
  • kasza manna 8 dkg
  • cukier 15 dkg
  • mleko 1 szklanka


Sposób wykonania:
Ciasto kruche: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, siekamy szerokim nożem. Dodajemy cukier, jajko i żółtka. 








Zarabiamy ciasto opuszkami palców, aż wszystkie składniki ładnie się połączą*. 










Z ciasta formujemy kulę, którą następnie kroimy na plastry.
 










Każdy plaster ciasta rolujemy w wąskie wałeczki. Następnie wałeczki dzielimy na małe kawałeczki o długości 2 cm oraz wysokości i szerokości 1 cm. 





















Z każdego kawałeczka robimy kuleczkę. Do formy wkładamy kuleczki z ciasta, lekko spłaszczamy je palcem, następnie nakładamy wierzch formy.
Orzeszki pieczemy na rozgrzanym palniku, aż do zrumienienia ciasta. Pieczenie pierwszej partii orzeszków trwa najdłużej, gdyż forma się rozgrzewa.

 












*Ciasto powinno być elastyczne, nie może być zbyt kruche, bo wówczas orzeszki mogą pękać. Dodatek całego jajka zapewnia odpowiednią strukturę. Same żółtka spowodowałyby nadmierną kruchość ciasta.



Uwaga 1: Gdyby zdarzyło się, że upieczone orzeszki nie chcą odejść od formy, trzeba je oderwać licząc się z ich zniszczeniem, a przed włożeniem następnej partii kuleczek należy natłuścić formę margaryną. Problem nie powinien się już powtórzyć.
 









Uwaga 2: Czasami kuleczki są troszkę za duże, wówczas podczas pieczenia, przy korpusikach tworzą się ranty. Trzeba je obciąć nożykiem, w ten sposób (patrz: zdjęcia poniżej):



 












Masa orzechowa: Orzechy zmielić. Mleko połączyć z cukrem, dodać kaszkę mannę. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, aby kaszka się rozkleiła, czyli masa zgęstniała. Do kleiku wsypać zmielone orzechy, całość gotować jeszcze chwilkę. Następnie masę odstawić do przestudzenia.
 

Połówki orzeszków nadziewamy masą (najlepiej gdy nie jest letnia, gdyż wtedy jest bardziej elastyczna). Połówki sklejamy ze sobą, tak aby powstały orzeszki.

Uwaga: Z podanych proporcji wyszło około 60 sztuk orzeszków.

Smacznego.



Ciasta czy ciasteczka?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.