środa, 10 grudnia 2014

Schab w pomidorach

Jeżeli chcecie zjeść sycący, domowy obiad, ale nie macie dużo czasu na jego przygotowanie, sięgnijcie po ten przepis. Zrobienie schabu zajmie Wam 15- 20 minut.
Do tego najlepiej ugotować ryż na sypko i podać sałatkę ze słoika. Dobrze, jeżeli to jest słoik własnoręcznie przygotowanej sałatki, ale przecież nie każdy z nas lubi robić przetwory. Akurat ja mam na tym punkcie bzika, a i tak czasami zdarza mi się kupić coś gotowego w sklepie, nie ma się co czarować :)) 
Tak czy inaczej, przepis na schab polecam :)

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • schab wieprzowy bez kości 5 plastrów (w sumie około 400g)
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • suszone oregano 1 łyżka
  • cebula 1 sztuka
  • smalec lub oliwa z oliwek 1- 2 łyżki
Sposób wykonania:
Schab posolić, oprószyć mielonym pieprzem i suszonym oregano. Mięso obsmażyć z obu stron, na rozgrzanym tłuszczu. Następnie do schabu należy dodać pomidory z puszki, nieco suszonego oregano, cebulę pokrojoną w piórka. Całość dusić 10- 15 minut.
Podawać z ryżem na sypko i ulubioną sałatką.


Uwaga: W okresie letnim możemy użyć świeżych pomidorów (około1/2 kg). Wówczas należy je sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dusić w niewielkiej ilości wody. Pozostałe etapy przygotowania potrawy nie ulegają zmianie.
 

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.