Do tego najlepiej ugotować ryż na sypko i podać sałatkę ze słoika. Dobrze, jeżeli to jest słoik własnoręcznie przygotowanej sałatki, ale przecież nie każdy z nas lubi robić przetwory. Akurat ja mam na tym punkcie bzika, a i tak czasami zdarza mi się kupić coś gotowego w sklepie, nie ma się co czarować :)) Tak czy inaczej, przepis na schab polecam :)
Składniki, których będziemy potrzebować:
- schab wieprzowy bez kości 5 plastrów (w sumie około 400g)
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- sól
- pieprz czarny mielony
- suszone oregano 1 łyżka
- cebula 1 sztuka
- smalec lub oliwa z oliwek 1- 2 łyżki
Schab posolić, oprószyć mielonym pieprzem i suszonym oregano. Mięso obsmażyć z obu stron, na rozgrzanym tłuszczu. Następnie do schabu należy dodać pomidory z puszki, nieco suszonego oregano, cebulę pokrojoną w piórka. Całość dusić 10- 15 minut.
Podawać z ryżem na sypko i ulubioną sałatką.
Uwaga: W okresie letnim możemy użyć świeżych pomidorów (około1/2 kg). Wówczas należy je sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dusić w niewielkiej ilości wody. Pozostałe etapy przygotowania potrawy nie ulegają zmianie.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.